Familie Rommel-Vuylsteke speelde in gezinsverband mee met ‘Assisen Online – De Badkuipmoord’

Het Vlaamse publiek ontdekte een nieuwe vorm van entertainment dat ondanks de strenge richtlijnen rond corona toch mogelijk is. Op woensdag 28 oktober keken ruim 9.000 juryleden naar de apotheose van ‘Assisen Online – De Badkuipmoord’. Eén familie die eveneens meekeek, was het gezin van Stefaan en Martine Rommel-Vuylsteke uit Ingelmunster. Samen met de tweelingdochters Delphine en Eveline keken ze één week iedere avond uit naar de nieuwe verwikkelingen in ‘De Badkuipmoord’. Schuldig of niet ? Hun stand was 2-2. Ook Stefaan, Martine, Delphine en Eveline kochten al kaarten voor de nieuwe ‘Assisen Online – De Kerstmoord’ die aanvangt op maandag 21 december. En dit gezin is niet alleen, want momenteel schreven zich al terug méér dan 1.000 mensen in. Is online theater het nieuwe normaal ?

In gezinsverband speelden Stefaan, Martine, de tweelingdochters Delphine en Eveline mee met ‘Assisen – De Badkuipmoord’. © PADI

Online theater is een waardevol alternatief. Je zit gekluisterd aan het scherm, één week lang, getuigenissen en pleidooien te volgen en in de vertrouwde huiselijke bubbel op je eigen ritme de wildste moordtheorieën te bespreken. De vraag die bij iedereen op de lippen lag : ‘Had ik het bij het rechte eind bij de schuldvraag van deze assisenzaak ?’ 81% verklaarden dat de beschuldigde onschuldig was. Producent Uitgezonderd. mag deze eerste ‘Assisen Online’ een echt succesverhaal noemen. Meer dan ooit zoekt het publiek naar een leuke manier om de zinnen te verzetten. Zeker nu de theaters, bioscopen en horecazaken nog even dicht blijven.

Het gezin Stefaan en Martine Rommel-Vuylsteke kocht ook één ticket aan om samen online te kijken. “We twijfelden helemaal niet om één ticket aan te kopen, omdat mijn zus Eveline en ik al twee keren live waren gaan zien. We waren erbij voor ‘De Webcammoord’ en voor ‘De Gifmoord’. We gingen ook naar ‘De Wurgmoord’ gaan, maar door de corona ging dat niet door. We waren dan ook heel blij dat ze online verder gingen met de assisenzaken. Je kan de theatershow en de onlineshows niet echt vergelijken. In het theater zijn er echte gesprekken tussen de advocaten en de procureur. De getuigen worden opgeroepen en brengen alles heel levendig in de rechtbank. Er zijn ook veel flash-backs in de echte show wat je minder terug ziet online”, zegt Delphine namens de familie. “Het decor doet natuurlijk ook heel veel om alles zo echt mogelijk weer te geven. Online zie je per procesdag een hele dagindeling. Het zijn allemaal monologen van de acteurs die heel mooi naar voren zijn gebracht. Het leuke en spannende aan de online-show is dat alles per uur online wordt weergegeven. Bijna elke avond zaten we samen met het gezin om te kijken naar alle pleidooien, getuigenissen en filmpjes van de assisenzaak. Een procesdag duurde 20 à 30 minuten per dag. Op het einde was het echt aftellen tot het 12 uur was om de waarheid van de zaak te zien. We zaten gekluisterd aan het scherm om te weten of de echtgenoot écht schuldig of onschuldig was. Ongelofelijk, zo spannend. Binnen het gezin was het 2-2. Uiteindelijk hebben we dan toch ‘schuldig’ gestemd op de schuldvraag of de vrouw schuldig was aan de badkuipmoord en haar man vermoord had. Het was heel spannend op het einde, maar we waren juist. Toch had 81% van de deelnemers haar onschuldig gepleit. We waren dus heel tevreden dat we juist waren.”

Delphine besluit : “We hebben ons onmiddellijk in de helft van de eerste zaak al ingeschreven voor de zaak ‘De Kerstmoord’, die in december van start gaat. Het was echt een week meeleven met het proces. We vinden het een zalig concept om eens in gezinsverband in een ‘assisenzaak’ te mogen zetelen als jury. Wat we verkiezen : theater of online ? Hoewel het beide zijn charmes heeft, blijven we toch wel een liefhebber van de shows in het theater, omdat je daar het volledige plaatje hebt : personages, dialogen, decors… Maar deze online versie in familieverband is eveneens leuk. Het zorgt voor verstrooiing in deze coronatijden. Besluit : Uitgezonderd., verder doen ! Proficiat !” (PADI)

Familie Rommel-Vuylsteke speelde in gezinsverband mee met 'Assisen Online - De Badkuipmoord'

Start proces ‘De Kerstmoord’ : maandag 21 december, met Frans Maas, Francesca Van Thielen, Kürt Rogiers en de cast die binnenkort wordt bekend gemaakt. Regie : Frank Van Laecke. Script : Peter Römer en Frank Van Laecke. Producent : Uitgezonderd. Bob Jennes en James Cooke. Tarief : 15 euro. Info en tickets :www.assisenonline.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.