Familie Masson start grensoverschrijdend ecosociaal project L’île de Bambecque

Phaedra Degraeve, Lukas Masson, Ruben Masson, Louis Vanhoudt, Katrien Vanhoudt en Patrick Masson. © MD
Redactie KW

De familie Masson uit Watou doet aan sociaal en ecologisch ondernemen en vond de geschikte locatie op een hoeve in Bambecque (Frans-Vlaanderen), waar ze een authentieke rommelmarkt organiseren.

Bij de familie Masson in Watou denken ze niet alleen aan het milieu, maar ze willen er ook effectief iets aan doen. Zo startte de familie recent met een project rond sociaal en ecologisch ondernemen in coronatijden.

Het boek ‘Donut-economie, in 7 stappen naar een economie voor de 21ste eeuw’ van Kate Raworth was een kerstcadeau voor het gezin. “Iedereen in het gezin was bezig met ecologie en hoe we dat anders kunnen aanpakken?, vertelt Katrien Vanhoudt.

“Verschillende mensen van onze familie hebben het boek gelezen. De schrijfster daagt ondernemingen, organisaties en burgers uit om vooral onze economische activiteiten te ontwikkelen tussen de twee cirkels van de donut met zowel een ecologische als een sociale cirkel. We zochten dus een locatie om iets op te starten.”

Oude hoeve uit 1769

“We vonden een prachtig groen en rustgevend domein van 2,7 ha met een oude hoeve in ‘Oud-Vlaemsche’ stijl uit 1769 in Bambecque, gelegen tussen Herzeele en Oost-Cappel en op zowat 15 minuten rijden vanuit Poperinge via Watou of Roesbrugge. In Frankrijk vonden we wat we zochten en dit tegen een nog redelijke prijs.”

Drie generaties binnen onze familie bundelen de krachten om tot resultaat te komen. Mijn vader Louis Vanhoudt (80) uit Merkem kocht de boerderij en investeert in de renovatie. Mijn man Patrick Masson (58) en ikzelf participeren als operationele projectcoördinatoren die helpen nadenken, sturen of leiden.”

Katriens en Patricks zoon Lukas (25) en zijn vriendin Phaedra Degraeve (23) zullen volgend jaar op de site gaan wonen en als huurders een project van landbouwverbreding uitwerken met het kweken, verwerken en verkopen van diverse fruitsoorten, groenten en kruiden en dit gecombineerd met workshops en diverse evenementen.

Sociale dagactiviteiten

“Ook groepsvakanties zullen er kunnen plaatsvinden. Onze andere zoon Ruben studeert groenmanagement en werkt mee aan de ecologische renovatie van de site en tevens aan de ontwikkeling van de landbouwactiviteiten.”

“We bundelen duidelijk de krachten want we weten wat we allemaal willen bereiken. Vrijwilligers die willen meehelpen, kunnen alvast in de hoevewoning wonen als een soort cohousing”, legt Katrien Vanhoudt (52) uit. Het project kreeg de titel ‘L’île de Bambecque, ecosocial forest farming’.

Patrick Masson is directeur van vzw Westhoek Vrijetijd Anders in Ieper die als vrijetijdsorganisatie zal instaan voor de diverse sociale dagactiviteiten voor mensen met een beperking of autisme of andere sociale groepen. Eens afgewerkt komen er op het domein voor deze groepen vakantiekampen.

Rommelmarkt op de boerderij

Alles gebeurt grensoverschrijdend dankzij de boeiende samenwerking met L’Association des As, een vzw uit Rijsel die mensen met autisme ondersteunt in de Noord-Franse regio. Er wordt duidelijk op veel domeinen ingezet.

“Om het project te steunen, organiseren we op zondag 13 september tussen 6 en 18 uur op de hoeve gelegen Route d’Oost-Cappel 10 in Bambecque een rommelmarkt. We doen dit op de boerderij zelf omdat daar een groot volume aan meubelen, servies, decoratie, boeken en nog veel andere zaken werden overgenomen van de vorige eigenaar. Er zal trouwens ook een bar met animatie zijn voor iedereen.”

“Tijdens de brocante is alle info over het innoverend project te verkrijgen. Info kan verkregen worden via een mail naar lukasmasson@live.be of naar patrick.masson@wvavzw.be”, vertelt Patrick Masson die hoopt heel wat geïnteresseerden te mogen verwelkomen. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier