Familie Loosveldt uit Zulte koopt Kortrijkse Sint-Rochuskerk

Vooraan zien we Wally en Nathalie Loosveldt. Op de trappen staan v.l.n.r. Geert Devolder (Devolder Architecten), Patrick Heleu, schepen Wout Maddens, Luc Van Dorpe, E.H. Guido Cooman en Kelly Detavernier. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

De familie Loosveldt van de gelijknamige vennootschap uit Zulte, die tuin- en bouwornamenten fabriceert, kocht De Sint-Rochuskerk in Kortrijk om er een privé-kunstcollectie in onder te brengen.

Alles begon met de uitrol van het kerkenplan waar voormalig minister Geert Bourgois een visie over publiceerde en dat door de stad verder werd ontwikkeld. Het streefdoel was om in Kortrijk van 22 naar 11 kerken te gaan. Er werd gekeken naar concrete opportuniteiten. “We deden beroep op Patrick Heleu om de markt te bevragen om een nieuwe bestemming te vinden voor de Sint-Rochuskerk”, vertelt Luc Van Dorpe, voorzitter van de kerkraad. Uiteindelijk werd de kerk – die gebouwd werd tussen 1870 en 1880 – verkocht aan de familie Loosveldt, met vader Wally en dochter Nathalie. Wally Loosveldt is de zaakvoerder van NV Loosveldt, een fabrikant van tuin- en bouwornamenten in Zulte. Nathalie is apotheker en heeft een apotheek in de Zwevegemsestraat in Kortrijk.

Kunstverzameling

Voor de verkoopprijs werd beroep gedaan op een schatter. De kerk werd verkocht voor 250.000 euro en de villa die er achter ligt voor 230.000 euro. Het is de bedoeling om in de kerk de kunstcollectie onder te brengen die Wally heel zijn leven verzamelde. De achterliggende villa zou gebruikt worden als plaats om niet-geëxposeerde kunst op te slaan. “Het is onze bedoeling om de authenticiteit van de kerk te behouden”, stelt Nathalie Loosveldt. Elk stukje van de kunstcollectie van mijn vader zal een plaats krijgen. Het is ook de bedoeling om het orgel in zijn authenticiteit te laten. We staan open om nu en dan eens de kerk open te stellen voor het publiek, zoals bijvoorbeeld met een orgelconcert, maar de kerk wordt geen museum waar er permanent tentoongesteld wordt voor publiek.

Laatste mis

De onroerende stukken werden mee verkocht met het gebouw. Er werd een inventaris opgemaakt van de inhoud van de kerk en deze zou in bewaring gegeven worden aan de koper. De strikt religieuze stukken gaan er weg.

De laatste viering in de neogotische Sint-Rochuskerk zal de laatste zondag of maandag van december plaatsvinden. “Per 31 december wordt de kerk onttrokken aan de eredienst”, vertelt pastoor Guido Cooman.

De familie Loosveldt zal in de kerk eerst enkele noodzakelijke herstellingswerken laten uitvoeren. “Op vandaag hebben we hier nog geen timing voor, maar we kunnen pas ten vroegste op 1 januari starten.”

Verrijzeniskerk

De nieuwe parochiekerk van de parochies Sint-Rochus, Sint-Theresia en H. Damiaan wordt de verrijzeniskerk in de Burgemeester Pyckestraat in Kortrijk. Devolder Architecten zijn er bezig met verbeteringswerken. De Sint-Theresiakapel wordt toegevoegd aan basisschool ‘t Hoge, Poverello komt in de H. Damiaankerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier