Familie in diepe rouw na onverwacht overlijden van Patrick Provoost

Patrick Provoost tussen zijn zonen Dempsey en Henny. "We hebben geen woorden om te omschrijven wat dit verlies met ons doet." © gf
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Familie en zijn vele vrienden nemen zaterdag afscheid van Patrick Provoost. De 59-jarige Lichterveldenaar werd afgelopen zaterdag onwel en overleed tijdens een fietstocht in Langemark. “Hij was zo’n fitte en gezonde man, die zich perfect verzorgde. Dit verlies komt dus totaal onverwacht”, reageert zijn familie. Patrick was de koersdirecteur van Koolskamp Koers en een graag geziene muzikant bij harmonie De Burgersgilde.

In de kerk van Sint-Jacob de Meerdere in Lichtervelde wordt op zaterdag 26 oktober om 10 uur afscheid genomen van Patrick Provoost (59). De graag geziene Lichterveldenaar werd onwel tijdens een fietstochtje en stierf te plaatse. De trieste feiten speelden zich af in Langemark, aan de kruising van de Ieperstraat en de Peperstraat.

“Hij trok er wel vaker op uit met zijn koersfiets. Hij ging vaak fietsen met enkele koersmakkers en met de Lichterveldse wielertoeristenclub Flandria, maar soms ook in zijn eentje. Zaterdag wilde hij richting Ieper rijden, maar in het centrum van Langemark liep het helemaal verkeerd. Hij werd onwel en stapte van zijn fiets. Een omstaander – we weten nog altijd niet wie – zag hem van zijn fiets stappen en vervolgens in elkaar zakken. De hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar geen hulp kon nog baten”, vertelt Patricks zoon Henny, ook namens zijn broer Dempsey en moeder Christa Priem.

Veel te jong

De verslagenheid is groot bij de familie. Ook de mama van Patrick, die haar echtgenoot Daniel op amper 56-jarige leeftijd verloor, is overmand door verdriet. “We hebben eigenlijk geen woorden om te omschrijven wat dit met ons doet. Hij leek altijd zo’n gezonde en sportieve mens. En slechts 59… Dat is geen leeftijd om te sterven. Hij verzorgde zich altijd heel goed, moest zo goed als nooit bij de dokter of in een ziekenhuis komen, had ook helemaal geen overgewicht… Onbegrijpelijk. We hebben ook geen idee wat precies de doodsoorzaak is. Gaat het om een hartfalen, een beroerte? We weten het niet.”

Zijn familie omschrijft Patrick als een bijzonder gedreven man met veel zin voor detail en discipline. De gewezen rijkswachter werkte het grootste deel van zijn loopbaan, tot vorig jaar, als hoofdinspecteur bij de lokale politiezone Het Houtsche, die actief is in Zedelgem, Oostkamp en Beernem. Patrick bleek zowel in zijn werk als in zijn vrije tijd een perfectionist te zijn. “Hij was zeker geen spring-in-‘t-veld. Eerder een rustige mens, maar op zijn manier wel een levensgenieter”, klinkt het bij zijn familie. “Hij kon genieten van een pintje na een optreden met de vrienden van het muziek of na een ritje met zijn koersmaten. Hij zal in ieder geval heel erg gemist worden.”

Patrick was heel actief in het verenigingsleven. Hij was lid van WTC Flandria in Lichtervelde. Daarnaast speelde hij baritonsaxofoon bij Koninklijke Harmonie De Burgersgilde, eveneens in Lichtervelde, waar hij ook de rol van tamboer-majoor vervulde. Die persoon loopt telkens voorop en geeft de richting aan als een harmonie door de straten marcheert.

Patrick was ook bestuurslid van Feest- en Sportcomité Koolskamp en koersdirecteur van het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp, of Koolskamp Koers, een wielerwedstrijd met ronkende namen als Dylan Groenewegen, André Greipel, Fernando Gaviria en in een verder verleden zelfs Eddy Merckx op de erelijst. “Als koersdirecteur was Patrick de drijvende kracht achter de hele organisatie”, zegt Paul Haspeslagh, voorzitter van het Feest- en Sportcomité. “Hij onderhield alle contacten met de Belgische en internationale wielerbond. Hij was de eindverantwoordelijke op de koers zelf. Patrick ademde koers en besteedde heel wat vrije tijd aan de voorbereiding van Koolskamp Koers. Hij was er telkens terecht heel trots op dat de wedstrijd vlekkeloos verlopen was. Alle edities van de jongste jaren waren top dankzij zijn inbreng en organisatietalent.”


HARMONIE ANNULEERT CONCERT


Ook bij Koninklijke Harmonie De Burgersgilde komt het plotse overlijden van Patrick Provoost hard aan. Dat de harmonie net afgelopen zondag een concert voor overleden muzikanten had gepland, maakt het drama des te groter. Het concert werd dan ook afgelast. “Geen enkele van onze muzikanten zou in staat geweest zijn om te spelen, het verdriet is gewoon te groot”, zegt ondervoorzitter Stefanie Syoen. “Onder meer via sociale media verwittigden we zo veel mogelijk mensen dat het concert niet zou doorgaan door het plotse overlijden van Patrick. Met de muzikanten zijn we die dag wel samengekomen in OC De Schouw, waar het concert zou plaatsvinden. Daar kwamen we bijeen om ons verdriet te delen. Ook enkele mensen die Patrick kenden vanuit het wielermilieu, kwamen langs. Enkele mensen, vooral ouderen, wisten nog helemaal van niks toen ze arriveerden in de veronderstelling dat er een concert zou plaatsvinden. Het hoeft niet gezegd dat zij bijzonder geschokt waren.”

Ook Stefanie, en bij uitbreiding de hele harmonie, kende Patrick als een heel gedreven mens. “Als muzikant, want hij studeerde zijn stukken goed en repeteerde ijverig. Maar ook in zijn rol als tamboer-majoor. Zo fier als een pauw liep hij telkens voorop. Hij gooide ook echt zijn stok nog omhoog en ving die perfect op, iets wat weinig andere tamboer-majoors nog durven of kunnen. Zijn overlijden op zo’n jonge leeftijd is voor onze harmonie een grote schok en een enorm verlies.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier