Familie en vrienden nemen afscheid van jongeman die verdronk in het kanaal van Kortrijk

Norbert was net afgestudeerd en zou aan zijn zevende jaar elektriciteit beginnen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De plechtigheid voor Norbert Nsanzimana (21), de jongeman die vorige week maandag verdronk tijdens het zwemmen in het kanaal Kortrijk-Bossuit, vond plaats in OC De Lange Munte. Oorspronkelijk zou het afscheid in crematorium Uitzicht zijn, maar daar was simpelweg geen plaats genoeg voor de honderden familieleden, vrienden en kennissen die de Brusselaar vaarwel wilden zeggen. “Als ik had geweten dat het onze laatste knuffel was, ik had je nooit meer los gelaten”, aldus een emotionele vader van de jongen.

Vanuit het hele land kwamen ze, de honderden mensen die afscheid wilden nemen van de veel te jong gestorven Norbert. De geestelijke die de dienst voorging, kwam speciaal uit Brussel omdat Norbert daar lid was van de kerkgemeenschap. Tijdens het schooljaar woonde hij bij zijn mama in Schaarbeek. Maar deze zomervakantie had hij een vakantiejob versierd in Roeselare. Daarom logeerde hij bij zijn papa in Kortrijk. De geestelijke gaf een preek, maar de dienst bestond vooral uit getuigenissen van de familie en vrienden van Norbert.

Er kwamen enkele honderden mensen afscheid nemen, geen enkele stoel bleef leeg.
Er kwamen enkele honderden mensen afscheid nemen, geen enkele stoel bleef leeg.© AN

Zijn vrienden droegen bijvoorbeeld allemaal een T-shirt met een foto van Norbert erop. Ze hebben die speciaal laten maken voor de begrafenis. Het is hun eerbetoon. “Dat had hij fantastisch gevonden”, wist een van hen te vertellen. “Norbert wilde altijd al acteur worden en stond graag op foto’s.”

Pakkende getuigenis van vader Norbert

De dienst was in het Swahili, de moedertaal van de uit Rwanda afkomstige familie van Norbert. Een bereidwillige oom vertaalde naar het Frans. Een jonger nichtje van Norbert deed dan weer haar best om de Nederlandstalige aanwezigen enige notie te geven van wat er gezegd werd. Het zorgt voor een chaotische sfeer, maar toont over hoeveel landsgrenzen heen de jongen graag gezien was.

De geestelijke probeerde de vele aanwezige gelovigen te troosten met de boodschap dat Norbert nu bij God is.
De geestelijke probeerde de vele aanwezige gelovigen te troosten met de boodschap dat Norbert nu bij God is.© AN

Vooral de getuigenis van de vader van de Norbert, Emmanuel, greep de aanwezigen naar de keel. “Hij was een goede jongen, je kon altijd op hem rekenen. Hij was die dag vroeg thuis van zijn vakantiejob. Toen ik bij ons huis aankwam en klopte, hield hij me voor de gek door terug te kloppen op de deur. Wat hebben we goed gelachen. Wanneer hij even later zei dat hij nog even weg ging, vroeg ik hem waarnaartoe? Niet ver hoor pa, we gaan gewoon wat babbelen hier in de straat, zei hij. Ik gaf hem een knuffel en riep hem nog na: Dan zie ik je straks hé! Toen ik enkele uren later zelf naar huis kwam, zag ik overal triestige gezichten. We zijn onmiddellijk naar het ziekenhuis gereden. Maar we waren te laat, ik heb geen afscheid meer kunnen nemen.” De man moet ondersteund worden door familie om het podium te verlaten. Hij is kapot van verdriet.

Enkele vrouwen uit de familie brachten een lied voor Norbert in het Swahili.
Enkele vrouwen uit de familie brachten een lied voor Norbert in het Swahili.© AN

Ook de grootvader van Norbert, net geen 100 jaar oud en speciaal uit Frankrijk gekomen, nam afscheid van zijn kleinzoon. Hij begrijpt niet waarom God zijn ‘Baraka’ koos en niet hijzelf, die toch maar zo weinig jaren meer over heeft. Baraka betekent zegening in het Swahili. Het was het koosnaampje dat de man gaf aan zijn kleinzoon bij zijn geboorte in Rwanda. Ook de jongere zus van Norbert sprak over haar broer, die er altijd voor haar was als ze hem nodig had. “Hij had net zijn voorlopig rijbewijs gehaald en een klein autootje gekocht van zijn eigen geld. Hij had daar hard voor gewerkt en was zo trots. Hij wilde de auto gebruiken om werk en studies te kunnen combineren. Zijn leven was nog maar net begonnen.”

Vraagtekens

Veel familieleden stellen zich nog steeds vragen bij het ongeluk. De autoriteiten gaan er voorlopig vanuit dat Norbert op maandag 29 juli verstrikt geraakte in een paar waterplanten in de Kortrijkse vaart ter hoogte van de kajakclub. Hij zou gepanikeerd hebben en niet meer boven geraakt zijn. Zijn neef probeerde hem nog te redden, maar hield daar zelf een gebroken been aan over. Uiteindelijk konden duikers van de Kortrijkse brandweer Norbert op het droge helpen. Hij werd in kritieke toestand naar AZ Groeninge gebracht waar hij enkele uren later overleed. Het is verboden om te zwemmen in het kanaal, maar veel mensen doen het toch. Sinds het ongeval zette de politie extra patrouilles in om zwemmers op de vingers te tikken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier