Familie en vrienden in rouw na dood wielertoerist: “We hadden samen nog zoveel plannen”

Franky Del'haye vormde sinds vijf jaar een koppel met Laetitia Mille. (foto Heidi Pype Photography Boezinge)
Redactie KW

Het plotse overlijden van Franky Del’haye (55) komt hard aan bij zijn familie en vrienden. De Poperingenaar stierf vorige week donderdag tijdens een fietstochtje met wielertoeristenclub De Gedongs. Zijn vriendin Laetitia Mille zal zich Franky vooral herinneren als iemand die graag plezier maakte. “Franky had een zeker charisma over zich”, zegt ze.

Franky Del’haye werd geboren op 2 mei 1965. Hij had een relatie met Laetitia Mille en was de papa van Vic (16) en pluspapa van Florian (12) en Fleur (10). Hij werkte al ongeveer zestien jaar als hovenier voor de Commonwealth War Graves Commission. Franky was ook al lang lid van het trommelkorps van de Koninklijke Poperingse Harmonie Sint-Cecilia, maar was nog maar sinds vorige maand aangesloten bij De Gedongs. “Drie jaar geleden had hij al eens een hartinfarct gehad”, vertelt zijn vriendin Laetitia Mille. “Toen werd er een stent geplaatst en de cardioloog raadde hem aan om zeker te blijven sporten. Zo is hij beginnen fietsen en geleidelijk werd het een passie. Recent had hij nog een nieuwe koersfiets van Bianchi gekocht met alles erop en eraan. Met de winter die voor de deur stond, dacht hij eraan om rollen te kopen, maar dat vond hij niet hetzelfde en dus besloot hij om zich aan te sluiten bij De Gedongs. Hij kende enkele leden van vroeger en zo ging hij enkele keren mee om te kijken of het wel iets voor hem was.”

Hartfalen

Vorige week donderdag liep het omstreeks 20 uur echter fout in de Standaert Straete in Cassel, even voorbij de Franse grens. Volgens zijn ploegmaats reed Franky rustig een helling op, maar kreeg hij plots moeilijkheden. Hij stierf uiteindelijk ter plaatse aan een hartfalen. Nochtans was Franky een week eerder nog maar gescreend als hartpatiënt en kreeg hij toen positief advies om te sporten. “Normaal gezien fietst elk clublid op z’n eigen tempo naar boven, zonder te forceren. Maar ik bleef in de buurt van Franky, omdat ik zag dat het wat moeizaam ging”, vertelt fietsmakker Pascal Vandenberghe. “En toen gebeurde het: Franky lag plots naast zijn fiets en ademde zwaar. Samen met een dokter die met ons mee fietst, zijn we beginnen reanimeren. Ik belde ook de Franse hulpdiensten die vlug ter plaatse waren. Een ander lid van onze club, die bij de politie werkt, nam de situatie in handen en kalmeerde iedereen. Ik denk dat we bijna twee uur bezig waren met de reanimatie, maar het mocht niet meer baten. Een drama. Twee renners die thuis gebleven waren, zijn iedereen komen oppikken, want niemand wou nog met de fiets terug naar huis. De ontsteltenis was te groot. Onze club blijft verweesd achter.”

“We hebben nog bijna twee uur gereanimeerd, maar het mocht niet meer baten” – Pascal Vandenberghe

Het was via Pascal dat Franky bij De Gedongs terecht was gekomen. “Ik ken Franky van bij de Poperingse harmonie en daar was hij de steun en toeverlaat van mijn zoon. Fietsen was Franky’s nieuwe passie. Op mijn beurt introduceerde ik hem in onze fietsclub. Hij had al heel wat kilometers alleen gefietst en zocht compagnie om de hobby samen te beoefenen. Hij reed erg vlot mee en lag onmiddellijk goed in de groep. Zijn goedlachse karakter en gevoel voor humor waren daar niet vreemd aan.”

Leeftijdsverschil

“Voor mij is het een troost dat het gebeurd is tijdens zijn liefhebberij”, vervolgt Franky’s vriendin Laetitia. “Hij heeft plezier gemaakt tot de laatste minuut. Van de dokter hoorde ik dat het waarschijnlijk een acuut hartinfarct was en dat het heel abrupt gebeurde. We hadden natuurlijk nog veel toekomstplannen, maar dat is nu allemaal weg.”

Franky en Laetitia vormden sinds vijf jaar een koppel. “We leerden elkaar kennen doordat onze kinderen samen op school zaten in Sint-Benedictus. We zaten allebei in een relatie, maar kregen gevoelens voor elkaar. Natuurlijk hebben we daarbij op veel vooroordelen gebotst, omdat er toch wel een leeftijdsverschil was van 17 jaar. We kregen veel kritiek, maar zijn altijd ons hart gevolgd.”

“Franky heeft veel meegemaakt in zijn leven. In zijn jeugd zat hij in een tehuis in Ieper. Hij verloor ook heel vroeg zijn broer, die zelfmoord pleegde. Bovendien heeft hij vroeger een werkongeval gehad. Hij was stukadoor en was toen zes meter naar beneden van een stelling gevallen. Daardoor had hij een rugfractuur en kon hij niet meer pleisteren. Ondanks al zijn miserie bleef Franky altijd optimistisch en positief in het leven staan. Dat vond ik zo mooi aan hem. Hij kon alles weglachen met humor. Franky had een zeker charisma over zich. En hij was een echte kindervriend. Ik woon op het Busseniershof in Poperinge en alle kinderen van de wijk kenden Franky omdat hij altijd leute met hen maakte.”

Toffe nonkel

Ook bij de Poperingse harmonie wordt verslagen gereageerd op het overlijden van Franky. “Ik kan het nog steeds niet vatten”, schreef Bram Meeuw, gemeenteraadslid en fractieleider van Open VLD, op zijn Facebookpagina. “Mijn maat die altijd naast mij stond tijdens de repetities en optredens op straat is er niet meer. Hij was de persoon die mij binnenloodste bij de Koninklijke Poperingse Harmonie en mijn voorganger op de grote trom. Copain, het ga je goed. De KPH-familie verliest een immens toffe nonkel die altijd voor iedereen klaar stond.”

De ouders van Franky zijn allebei overleden. Hij had nog twee zussen: Kathy en Nancy. Door de coronamaatregelen en het feit dat Franky overleed op Frans grondgebied was er wat onduidelijkheid over de uitvaart. “Franky is overleden in Cassel, maar volgens de Franse wetgeving moet bij een repatriëring de kist verzegeld zijn. Maar dan zouden we hem dus geen laatste groet meer kunnen brengen. Dus hebben we beslist om die laatste groet bij een Franse begrafenisondernemer te laten plaatsvinden. Woensdag werd hij gecremeerd, donderdag mocht ik de urne halen. Door de coronasituatie moest alles in beperkte kring gebeuren. Het was ook de wens van Franky om het in intieme kring te doen.” (TOGH/PhD)