Familie en oud-leraar van Lance pakken uit met rolmarathon, volgend jaar volgt triatlon

Lance Alleweireld met zijn ouders Xavier en Virginie.© EF
Lance Alleweireld met zijn ouders Xavier en Virginie.© EF
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Deelnemen aan een triatlon, voor iemand met de ziekte van Duchenne lijkt het een onmogelijke missie. Maar Glenn Verholle (31) uit Roeselare wil die droom van Lance Alleweireld (15) uit Kemmel toch waarmaken. Door corona werd hun plan al twee keer uitgesteld, maar ze blijven erin geloven. Als voorlopig alternatief wordt op zaterdag 5 juni een rolmarathon georganiseerd. “In tien uur moeten vrienden, kennissen, familieleden… van Lance samen 1.000 kilometer fietsen. Als dat lukt, fiets ik als tegenprestatie naar de Mont Ventoux”, zegt Glenn.

Lance Alleweireld is de zoon van Xavier (46) en Virginie Demeulenaere (47) uit Kemmel. Toen Lance vier jaar was, kregen Xavier en Virginie te horen dat hun zoon lijdt aan Duchenne, een spierziekte waarbij er in toenemende mate spierzwakte optreedt. “Wij begonnen het te merken, toen Lance in de kleuterklas zat”, vertelt papa Xavier. “We hadden al een tijdje gezien dat Lance moeite had om recht te komen, maar wij hadden geen referentiepunt, aangezien Lance onze enige zoon is. Toen we er ook door leerkrachten over aangesproken werden, lieten we enkele onderzoeken uitvoeren en toen kwam die diagnose.”

De ziekte van Duchenne is een erfelijke ziekte die enkel door vrouwen doorgegeven kan worden. Zonen hebben vijftig procent kans om de aandoening te krijgen, dochters vijftig procent kans om draagster te zijn. “Maar wij wisten helemaal niet dat Virginie draagster was”, zegt Xavier. “Alle vrouwen uit haar familie zijn nadien getest geweest en toen is inderdaad gebleken dat hun zonen telkens het goede gen geërfd hadden. Lance had dat geluk helaas niet. De spierproblemen van onze zoon zullen in de toekomst alleen maar toenemen. Mensen met Duchenne hebben een levensverwachting tussen de 30 en 50 jaar, tot de vitale organen uitvallen. Ook voor ons wordt het steeds zwaarder, zowel letterlijk als figuurlijk. Onlangs werd een hulparm aan zijn rolstoel gemonteerd. Hij kon op eigen kracht zijn vork niet meer naar zijn mond brengen, maar dankzij die hulparm heeft hij toch nog altijd een vorm van zelfstandigheid.”

Team Lance

In het verleden organiseerden Xavier en Virginie al enkele benefietavonden voor Lance, waarbij onder andere comedians Igor en Piv Huvluv en ook enkele muziekbandjes optraden. Maar Glenn Verholle, die zo’n tien jaar geleden les gaf aan Lance in Het Vlot in Ieper, ziet het grootser. Deelnemen aan de Poco Loco Roeseltriatlon, dat was het plan dat hij in het voorjaar van 2020 voor ogen had. “500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen”, somt Glenn op. “Tijdens het zwemmen zou ik Lance voorttrekken in een bootje, daarna lopen met een loopbuggy en ten slotte samen fietsen op een tandem. Ook de organisatie was enthousiast over het plan. Op dat vlak is er weinig aanbod voor paralympiërs en ze zagen dit ook een beetje als een test. Corona heeft alles echter in de war gestuurd. We hadden eerst gedacht om onze plannen uit te stellen naar dit jaar, maar ondertussen hebben we onze focus volledig op 2022 gelegd. De Roeseltriatlon is voor dit jaar nog niet afgelast, maar deelnemen in zo’n coronajaar is voor ons niet realistisch.”

“Nico Mattan en Peter Farazijn beloofden al dat ze komen meefietsen op de rolmarathon”

Om wat geld in het laatje te brengen, verkopen Glenn en de familie van Lance gele bandjes zoals ook Lance Armstrong die verkoopt. “Bij ons staat er niet ‘Livestrong’, maar wel ‘Team Lance’ op, samen met de symbolen van de drie triatlondisciplines. Die bandjes worden verkocht aan 5 euro per stuk en zijn bijna allemaal de deur uit.”

Uitdaging

Omdat de triatlondroom nog maar eens uitgesteld is, willen Xavier en Virginie absoluut een sportief alternatief aanbieden. “We willen iets terugdoen voor al die mensen die ons gesteund hebben door zo’n bandje te kopen”, stelt Xavier. “Daarom organiseren we, als de coronamaatregelen het toelaten, op zaterdag 5 juni van 9 tot 19 uur een rolmarathon in De Lockedyze in Kemmel. Iedereen die dat wil, kan een half uurtje fietsen op spinningfietsen. De bedoeling is dat er in 10 uur 1.000 kilometer afgelegd wordt. Onder andere ex-profrenners Nico Mattan en Peter Farazijn hebben al toegezegd dat ze komen meefietsen. Jennifer Felix, die deelnam aan de Miss België-verkiezing, geeft het startschot en zal de laatste fietser ook begeleiden.”

Glenn Verholle, de voormalige leraar van Lance, is de drijvende kracht achter het triatlonverhaal. “Helaas stuurt corona onze plannen serieus in de war, maar we geven niet op.”© JCR
Glenn Verholle, de voormalige leraar van Lance, is de drijvende kracht achter het triatlonverhaal. “Helaas stuurt corona onze plannen serieus in de war, maar we geven niet op.”© JCR

Als Lance er samen met zijn familie in slaagt om de rolmarathon tot een goed einde te brengen, dan zet Glenn Verholle daar een prestatie tegenover. “Als ze daarin slagen, dan vertrek ik op zondag 4 juli samen met mijn goeie vriend Sam Vander Meiren met de fiets naar de Mont Ventoux, goed voor 1.000 kilometer in 10 dagen. Waarom ik dit allemaal doe? Met een groep leerkrachten van Het Vlot zijn wij altijd contact blijven houden met Lance en zijn familie. We waren ook telkens aanwezig op die vorige benefieten. Ik heb Lance zelfs nog een jaar lang elke dag naar boven gedragen, zodat hij toch nog bij ons op school kon blijven.”

Ook Xavier en Virginie zijn onder de indruk van de steun die hun zoon nog altijd krijgt van zijn oud-leerkrachten. “Hoewel Lance nu school loopt in Dominiek Savio, zijn wij toch altijd contact blijven houden met de mensen van Het Vlot. Het doet deugd om te voelen dat iedereen Lance écht graag ziet”, besluit Xavier.

Alle info vind je op de Facebook- en Instagrampagina van Team Lance – Fight against Duchenne.