Familie Devriendt viert 135 jaar Oesterput én zesde generatie is op komst

Het verhaal van De Oesterput gaat terug tot in 1885. “Mijn overgrootvader Pieter, die door iedereen ‘Pito’ werd genoemd, was een geboren ondernemer. Hij is in dat jaar gestart met een visgroothandel, en was ook de eigenaar van de eerste oesterput die in 1888 in Blankenberge werd aangelegd. Hij was een echte pionier”, vertelt Piet Devriendt.

Drie generaties Devriendt: we zien Robbe, mama Caroline, Pieter, Pierre en Piet. © WK

De groothandel met restaurant floreerde en de familie Devriendt leverde verse vis, oesters en kreeft over het hele land. Piet en zijn vrouw Caroline staan sinds 1987 aan het roer, vandaag baten ze samen met hun twee zonen Robbe (27) en Pieter (30) het restaurant uit. Met de zes weken oude Pierre, het eerste zoontje van Pieter en diens vriendin Yana, ligt de zesde generatie in de wieg. “De naam Pierre is een familietraditie, een eerbetoon aan mijn overgrootvader”, zegt Piet.

Via FaceTime

“En voor ons was het een verrassing: niemand wist ervan. Door corona verliep het allemaal ook iets anders dan ik had gewenst. De allereerste ontmoeting met m’n kleinzoon gebeurde via FaceTime. Een heel emotioneel moment. De bevalling was trouwens uitgerekend op papa’s verjaardag, maar uiteindelijk is Pierre dan twee dagen later geboren. Door de lockdown heb ik nog niets van zijn eerste weken moeten missen”, glimlacht Pieter.

De bevalling van de kleine Pieter was uitgerekend op de verjaardag van papa

Volgend jaar viert de familie de 35ste verjaardag van het restaurant. “Dat is er destijds eigenlijk gekomen op vraag van de klanten. Onze oesterput was een bezienswaardigheid en de mensen vroegen of ze hier niet ter plekke een kreeftje of mosselen konden blijven eten”, vertelt Piet, die op zijn 59ste nog lang niet aan stoppen denkt. “Daarvoor doe ik het nog altijd veel te graag.”

Levenswerk

“De Oesterput is mijn levenswerk, en ik zit nog barstensvol ambitie. Ik heb wel het geluk dat onze zoons allebei mee in de zaak gestapt zijn. Zij zorgen voor een jonge aanpak, brengen een jonger cliënteel aan. Mijn jongens zijn op hun vijftiende in de zaak begonnen en waren er niet vies van om ook in de weekends en op feestdagen de handen uit de mouwen te steken. Natuurlijk botst het ook weleens, maar we hebben elk onze kwaliteiten en vullen elkaar mooi aan.”

Het bijhuis van de Blankenbergse oesterfamilie.
Het bijhuis van de Blankenbergse oesterfamilie.© repro WK

En de kleine Pierre? “Die zal later vast ook in de zaak stappen. ‘t Is van moeten”, knipoogt Piet.

Plateau royal

Om het jubileumjaar te vieren met de klant, krijgt die bij het bestellen van een ‘plateau royal’ – kreeft met zeevruchten en champagne – tien gram kaviaar cadeau. Die actie liep al in het restaurant en wordt nu met de takeaway voortgezet. “We hadden ons dit feestjaar natuurlijk wel helemaal anders voorgesteld, maar we willen er het beste van maken. Met de feestdagen zullen we een speciaal afhaalpakketje aanbieden”, klinkt het nog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.