Familie Desmet blijft de grootste, maar hoe vaak komt jouw familienaam voor in West-Vlaanderen? Ontdek het hier

Olaf Verhaeghe

De Desmetjes vormen ook dit jaar de grootste familie van West-Vlaanderen. Meer nog: in vergelijking met vorig jaar zijn ze in meer steden en gemeenten de populairste en vergroten ze hun voorsprong op eerste achtervolgers Maes en Claeys. Wij doken in de ellenlange lijst der Vlaamse familienamen en vonden, naast de meest voorkomende namen, ook enkele speciallekes .

Hoe vaak komt jouw familienaam voor in onze provincie? Ontdek het op onderstaande interactieve kaart van West-Vlaanderen: check een gemeente op de kaart zelf voor de lokale top tien. Of je tikt je familienaam in de zoekbox waar je kan ontdekken hoeveel West-Vlamingen jouw naam dragen.

Elk jaar stelt het Belgische statistiekbureau een provinciale top 1.000 met de meest voorkomende familienamen samen. En net als vorig jaar lijkt er in onze provincie geen maat te staan op de familie Desmet. Met 5.070 zijn ze, de West-Vlamingen die de familienaam Desmet dragen. In maar liefst 16 steden en gemeenten – één meer dan in 2019 – is de familienaam de populairste en in vergelijking met een jaar geleden is hun voorsprong op de nummers twee en drie – de familie Maes en de familie Claeys -zelfs groter geworden.

Opvallend is wel dat de Desmetjes vooral in Midden- en Zuid-West-Vlaanderen de kop trekken. In de wijde regio Brugge lezen we een pak vaker ‘Claeys’ of ‘Jonckheere’ op de deurbel. In de Westhoek en aan de kust wisselen de populairste familienamen elkaar gretig af: van Vandenberghe over Debruyne, tot Devos, Vermeulen en Beauprez.

De familie Backeljauw

In de kelder van het klassement der West-Vlaamse familienamen is het een pak drukker: maar liefst 3.082 namen komen welgeteld vijf keer voor in de bevolkingsregisters van onze steden en gemeenten.

Wat dacht u bijvoorbeeld van de familie d’Udekem d’Acoz, de meisjesnaam van onze huidige koningin Mathilde? Ook de families Appels, Backeljauw, Clijsters, Donckerwolcke en Engel zijn in West-Vlaanderen eerder aan de kleine kant. Voorts met z’n vijven: de families Wilmots, Paesen, Nonkel, Schoon, Snoek, Vanlimburg en Winnen, samen met honderden West-Vlamingen met buitenlandse roots.

Tot slot kijken we ook even over de provinciegrenzen heen. Toevallig of niet: ook in Oost-Vlaanderen wint de familie De Smet, zij het anders geschreven, het pleit. In Antwerpen en Vlaams-Brabant is de eer respectievelijk voor de families Peeters en Janssens. Limburg doet het met de familie Claes. In Brussel is de familie Diallo de grootste, terwijl de Waalse provincies Waals-Brabant en Henegouwen Dubois bovenaan zien, in Luxemburg en Namen de familie Lambert wint en in Luik de familie Lejeune aan het langste eind trekt.

Benieuwd naar de populairste voornamen in onze provincie? Ontdek ze volgende week in onze babyspecial KW Beebee!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.