Familie Deleersnyder is in de ban van de ballonvaart

© Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

De familie Deleersnyder uit Kachtem heeft geen doordeweekse hobby. Het hele gezin is al jaren een vaste waarde in de wereld van de ballonvaart. Papa Tom nam in oktober deel aan het Belgisch kampioenschap ballonvaren in Wallonië samen met dochter Romy en zoon Maarten. Mama Ilse volgt alles op de voet en regelt de praktische zaken.

Tom Deleersnyder heeft al 20 jaar zijn ballonvaarbewijs op zak. Na een resem examens kon hij het bewijs behalen en sindsdien is ballonvaart een groot deel van zijn leven en dat van zijn gezin geworden. “Mijn man haalde zijn vaarbewijs nadat wij zelf al ruim tien jaar deel uitmaakten van een crew van onze betreurde vriend en ballonvaarder Jan Demuzere. Na een tijd besloot Tom om zelf ook aan de opleiding te beginnen en zo is hij intussen al 20 jaar ballonvaarder”, vertelt Ilse De Love.

Tom woont samen met zijn vrouw Ilse en hun kinderen Romy (19) en Maarten (17) in de Hondsmertjesstraat in Kachtem. Ze zijn er zaakvoerder van hun bedrijf Interieur Deleersnyder. Romy studeert elektromechanica aan Vives Hogeschool, Maarten volgt het zesde jaar houttechnieken aan Prizma Campus VTI. “Ik ben zowat opgegroeid in de ballonwereld”, begint Maarten. “Mama en papa waren al een hele tijd vertrouwd met ballonvaren en deden dat heel regelmatig. Mama ging bijvoorbeeld mee met de ballon toen ze zwanger was van mij dus ik kreeg het echt met de paplepel mee. Mijn zus Romy startte net voor corona met de opleiding tot ballonvaarder, maar het virus gooide wat roet in het eten.”

Zware opleiding

Toen Romy na een verplichte pauze de draad van de studies opnieuw opnam, besloot Maarten om samen met zijn zus de lessen te volgen. “Ik was vroeger een fervent voetballer, zo speelde ik bij VK Kachtem, bij Mandel United en in eerste klasse bij de jeugd van Cercle Brugge. Blessures zorgden er echter voor dat ik op zoek moest naar een nieuw tijdverdrijf. Ik begon met karten, maar niet veel later leek het ballonvaren waar papa zo gek op is, mij ook wel wat.”

“Samen met Romy besloot ik mij volop in te zetten voor de opleiding. De lessen vonden meestal online plaats, maar de cursus is zeker niet te onderschatten. Er komen verschillende vakken bij kijken en die zijn meestal verre van gemakkelijk. Je krijgt onder meer een vak navigatie, wetgeving en ballontechniek voorgeschoteld. De cursus wetgeving bijvoorbeeld was echt een zware dobber, maar gelukkig hebben we dat examen al afgerond en zijn we daar al vanaf. Een bepaalde cursus telt bijvoorbeeld 600 bladzijden, dus dat kan al tellen! Ik studeer tegenwoordig meer voor de opleiding dan voor school”, bekent Maarten.

Ik studeer tegenwoordig meer voor opleiding ballonvaarder dan voor school

Een student ballonvaren krijgt een reeks vakken te verwerken en daar is dan ook telkens een examen voor. “We krijgen in totaal 9 examens die we tot een goed einde moeten brengen. Die zijn zeker niet te onderschatten. Het is zo dat je met de helft niet genoeg hebt zoals op een gewone school, je moet maar liefst 75 procent halen om geslaagd te zijn voor een bepaald onderdeel”, legt Maarten uit. “Eens je je eerste examen afgelegd hebt, is het de bedoeling dat je binnen anderhalf jaar alle examens tot een goed einde brengt.”

Mondelinge proef

Maarten en Romy zijn al behoorlijk ver in hun opleiding. “We hebben al wat leerstof verwerkt en zijn al over de helft”, glunderen de twee. “We hebben al 6 examens tot een goed einde gebracht en hebben er nu nog 3 op onze agenda en dat op 24 november. We trekken daarvoor naar Nederland om de examens af te leggen. Het wordt een spannende dag want eens we daar door zijn, hoeven we enkel nog een mondelinge proef af te leggen waarin we bewijzen dat we met de radio overweg kunnen en dan zijn we geslaagd, daarna start onze praktische opleiding. Daar kijken we al erg naar uit!”

Romy en Maarten zijn nog volop aan het studeren, maar zijn het ballonvaren op zich al goed gewoon. “We zijn al dikwijls mee geweest met mama en papa. Naast passagiersvaarten neemt papa deel aan wedstrijden en dan zijn wij ook graag van de partij.”

Tom nam begin oktober deel aan het Belgisch kampioenschap ballonvaren in Vielsalm en behaalde daar een knappe zevende plaats op een totaal van 28 deelnemers. “Als je deelneemt aan een dergelijke wedstrijd, dan ben je daar als ballonvaarder natuurlijk niet alleen. Mijn papa heeft een vaste crew waar hij mee werkt en op wie hij echt kan vertrouwen”, legt Maarten uit. “Voor het BK waren mijn zus en ik mee, maar ook het koppel Stijn Van Marcke en Marithé Dhaene en mijn oom Wim, die de tweelingbroer van papa is, maakten deel uit van de crew. Het is heel fijn als je telkens op een goede groep kan rekenen en dat kan papa wel.”

Competitie

De zevende plaats op het BK was een mooi resultaat. “Een dergelijk kampioenschap is geen sinecure. Je krijgt als deelnemer een aantal opdrachten. Zo moesten we bijvoorbeeld een zandzakje zo dicht mogelijk bij een bepaalde plek droppen, al was dat één van de makkelijke opdrachten, je krijgt als deelnemer een aantal opdrachten voorgeschoteld, op basis daarvan worden de punten dan toegekend. We waren heel tevreden met onze zevende stek”, weet Maarten. “Belgische ballonvaarders zijn doorgaans best goede piloten”, vult mama Ilse aan. “Wij zijn het in België gewoon om op relatief kleine veldjes te moeten landen, terwijl een Fransman bijvoorbeeld veel grotere landingsplekken heeft in eigen land. Dat is in deze sport een voordeel. Als je trouwens ergens op een veld landt, is het altijd afwachten of het een vriendelijke of een wat norsere boer zal zijn. Al moeten we zeggen dat wij bijna altijd heel vriendelijke mensen treffen.”

Het is voor Romy en Maarten nog even wachten tot ze hun vaarbewijs in handen hebben, maar dan hebben broer en zus in elk geval al grootse plannen. “We zouden dolgraag aan de competitie deelnemen en het daar ver schoppen als ballonvaarders. Romy zou de enige vrouwelijke ballonvaarder in de Belgische competitie kunnen worden en Maarten met zijn 17 jaar de jongste ballonvaarder van België. Een mooi vooruitzicht, maar momenteel concentreren wij ons vooral op de examens van 24 november.” We wensen hen heel veel succes. (MV)

Wil je graag meevaren met de familie Deleersnyder of ben je nog op zoek naar leuk eindejaarscadeau, contacteer dan Ilse via 051 30 92 10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier