Familie De Meester-Verlende opent na de blauwe doos nu De Gele Deur: “Met creaties van dochters en andere creatieve ondernemers”

We zien Marie-Anne Verlende en Filp Demeester samen met dochters Valentine, Louise, Renate. © (Foto MD)
Redactie KW

Op zaterdag 24 juli lanceren Filip en Marie-Anne De Meester-Verlende samen met hun dochters Valentine, Renate en Louise de pop-up ‘De gele deur’. In de Vijfhoekstraat 8 stallen ze twee maanden lang allerlei creaties van lokaal talent uit. “Net als met onze evenementenzaal De Blauwe Doos in Oostvleteren, blijven we met de naam ‘in de kleurtjes’. Een leuke toevalligheid”, aldus Marie-Anne.

Toen Marie-Anne Verlende (60) een viertal jaar geleden een jaarlijks bezoekje bracht aan Kunstenfestival Watou, viel haar oog op het huis in de Vijfhoekstraat 8. “Meer bepaald op het ‘Te koop’-bord dat erop kleefde”, herinnert Marie-Anne zich nog goed. “Door de pittoreske gevel en de gezellige uitstraling was het huisje mij al vaker opgevallen. Ooit deed het dienst als locatie voor de Poëziezomer, meen ik, en ik had erop gelet dat het al een tijdje leegstond. Mijn interesse was gewekt, maar pas in mei 2018 kochten we het. Bij elke bezichtiging vooraf, voelde ik mijn voorliefde een beetje toenemen, niet alleen voor de woning en de straat, die trouwens erfgoedkundig beschermd is, maar ook voor het dorp. De woning dateert van 1830 en is in het verleden nog een verfwinkeltje geweest. Het idee was om de woning wat op te frissen, met behoud van de authentieke uitstraling, voor workshops of lezingen, of om er bijvoorbeeld een platform te geven aan opkomend lokaal creatief talent”, vertelt Marie-Anne. “Verrassend genoeg is het huisje groter dan het op het eerste gezicht doet vermoeden. Achter de winkelruimte is er bijvoorbeeld een ‘voute’. Achteraan is een koertje met een tuintje , waar het heel gezellig toeven is. De komende twee maanden zullen we in die ruimtes ook een kleinschalige bistro inrichten waar we voornamelijk streekproducten en enkele biertjes uit Vleteren zullen aanbieden. Daar kunnen bezoekers hun indrukken laten bezinken bij een wijntje of een streekbier, en tapasbordje of een stukje zelfgemaakte taart van dochter Valentine. Het idee leeft om ook in de komende kerst- en de paasvakantie de pop-up te openen, maar dan met een vernieuwd aanbod, zowel in artistiek werk als in streekproducten.”

Creatieve genen

Marie-Anne en Filip hebben vijf dochters: Valentine, Eva, Janne, Louise en Renate. “Vooral Valentine (35) en de tweeling Renate en Louise (21) die nog studeren, zijn artistiek aangelegd en maken eigen creaties. Zo ontwerpt en maakt Valentine hoeden, haarspelden, broches en originele theemutsen onder de artiestennaam VAL. Renate heeft haar eigen juwelenlijn, Rnee Juwelen, terwijl Louise illustraties maakt en pakketjes postkaarten, kleine kortverhalen, strips, prints en zines verkoopt. Behalve de creaties van mijn dochters zullen er nog producten van een zestal andere artistieke ondernemers deelnemen aan de pop-up. Zo is er ook nog Nicole Baert met haar juwelencollectie BLå, Jan Pieter de Graaf met zijn project TOV ANDERS, Nathalie Vandevoorde van UpStream met zeep en cadeaupakketjes (UpStream), Goedele Pauwelyn met Plankgoed, keramiek van Hermine Vanloosveldt, en tot slot handgeschept papier en boekjes en een klein hoekje met wat brocante.”

Enkel de keuken en het sanitair lieten we volledig vernieuwen

Authentiek gevoel

Een eind geleden baatte Marie-Anne in hun woning in Oostvleteren een woonwinkel uit, De Blauwe Doos. “Toen verkocht ik onder andere ook handgeschept papier, tafellinnen en woondecoratie voor binnen en buiten”, vertelt ze. “De Blauwe Doos is trouwens nog steeds de benaming voor onze huidige evenementenzaal in de gerestaureerde schuur naast onze woning in de Hogebrugstraat in Oostvleteren. Dat we met de naam De Gele Deur ‘in de kleuren’ blijven, is een leuke toevalligheid die ontstond doordat we beslisten de oorspronkelijke gele kleur van de voordeur en vensters in de voorgevel te behouden. Enkel de keuken en het sanitair lieten we volledig vernieuwen. De rest hebben we zoveel mogelijk in zijn eer gelaten en behouden. Mits wat opfrissing, uiteraard”, lacht Marie-Anne. “Door corona lieten de werken Bij het opknappen stak ik samen met mijn dochters en Filip ook de handen uit de mouwen. Momenteel kunnen we geen stof meer zien en geen verf meer ruiken. Hoog tijd voor de opening, dus!”, aldus Marie-Anne. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier