Familie D’hondt uit Roeselare loopt samen de marathon uit

Boven v.l.n.r. Geert D'hondt, Nathalie D'hondt en Dirk D'hondt. Onder: Frederic D'hondt, Olivier D'hondt en Louis D'hondt. (gf) © (gf)
Redactie KW

Op zondag 20 oktober namen zes leden van de familie D’hondt deel aan de marathon van Amsterdam. Wat begon als een leuke sportieve uitdaging werd al snel een doel op zich. “Natuurlijk zijn we apetrots dat we die 42,195 kilometer allemaal hebben uitgelopen.”

In een zotte bui tijdens een nieuwjaarsfeestje beslisten Dirk D’hondt (59) en zijn kinderen Olivier (30), Louis (28) en Nathalie (24) om samen met broer Geert D’hondt (58) en zijn zoon Frederic (21) een volledige marathon te lopen. “Louis gaf ons geen tijd om onze staart in te trekken”, glimlacht Dirk. “Hij schreef ons direct in. Toen was er natuurlijk geen weg meer terug.” Het zestal wist niet echt waar ze aan begonnen. “Zoiets stond al een tijdje op mijn bucketlist”, bekent Nathalie. Louis had al eens een halve marathon gelopen en Frederic liep als voorbereiding de 21 kilometer van Kopenhagen waar hij op Erasmus zit. Die twee spelen samen al jaren bij de Rumbeekse voetbalbeloften. “Ik had sinds mijn legertijd niet meer gelopen”, lacht Geert, die al een jaar of zeven lid is van fietsclub Cabramontes. “Ik startte mijn voorbereiding dus compleet van nul.”

Voorbereiding

“We zijn niet over één nacht ijs geweest”, zegt Dirk. “Vooraf hebben we ons uitgebreid laten onderzoeken in het sportmedisch labo ‘De Sportkamer’. “Ze gaven ons de tip om tijdens de week aan intervaltraining te doen en in het weekend het duurlopen te oefenen. Sinds augustus trainden Geert en ik elke zondagvoormiddag zo’n 20 à 30 kilometer. We hebben ook moeten leren eten en drinken tijdens de inspanning. Zoiets had ik in het verleden nog nooit gedaan. De marathon zelf verliep in de ideale omstandigheden. Het weer was goed. Niet te koud en niet te warm en er stond bijna geen wind.” Het was volgens Geert fantastisch om zo’n prestatie met je familieleden te beleven. “Mijn tijd was niet echt belangrijk. Ik heb vooral genoten van de sfeer en de ambiance. Frederic heeft aan kilometer dertig een hongerklop gekregen. Om de vijf kilometer staat er een welvoorziene bevoorradingspost. Het is heel belangrijk dat je die niet overslaat en dat had hij in het heetst van de strijd blijkbaar een keer vergeten. Op het einde heb ik ook wel een dipje gehad”, geeft Geert toe.

“Toen we terug thuis waren, had ik een beetje last om de trap af te geraken”, klinkt het grijnzend. Samen met de vrouwen heeft deze sportieve familie er een weekendje Amsterdam van gemaakt. “We logeerden in een hotel vlakbij het Vondelpark. De start en aankomst waren in het Olympisch Stadion. Het parcours liep dwars door de Amsterdamse binnenstad. Op de Amstel stonden op enkele boten verschillende bandjes te spelen. Een zalige ervaring.” Olivier kwam als eerste binnen in een tijd van 3 uur en 29 minuten. Toen hij zijn familieleden één voor één over de meet zag komen, reageerde hij best wel emotioneel. Speciaal voor deze uitdaging lieten ze een T-shirt maken met het toepasselijke opschrift ‘D‘hondt give up, keep running’. “Opgevallen hebben we zeker”, lacht Nathalie, “want we zijn te zien in het promofilmpje voor de editie van volgend jaar.” De familie D’hondt heeft door deze puike prestatie de smaak te pakken gekregen. Geert en zijn zoon hebben zich al ingeschreven voor de marathon van Parijs in 2020. (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier