Familie Cottenie uit Ingelmunster neemt weer deel aan Buren bij Kunstenaars

In de tuin van Geert en Annemie met Annemie Bekaert, Geert Cottenie, Christa Devoldere en Winni Dossche. (foto FODI)
Redactie KW

Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober kan je tijdens Buren bij Kunstenaars ook terecht in de woning en tuin van Geert en Annemie Cottenie-Bekaert in de Meersstraat 1a. Er exposeren daar acht kunstenaars, onder wie enkele bevriende kunstfanaten van Kunstkring KuTeNa uit Meulebeke.

Dit jaar vindt de laatste West-Vlaamse editie van Buren bij Kunstenaars plaats. Volgend jaar worden voorbereidingen getroffen om dit open atelierweekend over heel Vlaanderen te organiseren. In 2021 wordt dan de nieuwe editie in heel Vlaanderen gehouden. Geert en Annemie Cottenie-Bekaert zetten al voor de vijfde keer de deuren van hun woning open in de Meersstraat 1a. “Het is jammer dat er volgend jaar geen nieuwe editie is, maar ook wij schrikkelen wel eens één jaartje als kunstenaars om deel te nemen”, zegt Geert. “Zo’n sabbatjaar is nooit slecht, ook niet voor de kunstenaars die deelnemen. Een kunstenaar heeft dan de tijd om iets anders uit te werken. De organisatie heeft volgend jaar eveneens twaalf maanden om alles goed voor te bereiden voor de nieuwe editie in 2021.”

over de landsgrenzen

Geert en Annemie nemen heel graag deel aan Buren bij Kunstenaars. “Het is een mooi evenement om de kunst waar je mee bezig bent te etaleren. Je kan ook andere kunstenaars laten exposeren. Samen exposeren is altijd veel leuker dan hier alleen staan”, zegt Geert.

Samen exposeren is altijd veel leuker dan hier alleen staan

“Er komt op die manier ook meer volk over de vloer. Als je met velen exposeert, is de kans groter dat de bezoeker iets ziet dat hem bevalt. Er komt ook genoeg volk op af, zelfs over de landsgrenzen heen. Ooit kregen we bezoekers uit Nederland. Dat waren mensen die dit evenement kenden en er een weekend van maakten. Ze zochten plaatsen uit waar er veel kunstenaars exposeerden. We kregen ook al mensen over de vloer uit Antwerpen of Gent. Wie afkomt, spreekt vol lof. De meerderheid van de kunstliefhebbers die hier langskomen, keren met de glimlach terug naar huis. Wie vorig jaar een bezoek bracht, ziet dit jaar weer andere werken. Mijn vrouw en ik exposeren nooit oude werken. Een kunstenaar probeert toch altijd met iets nieuws uit te pakken. Ik werk met keramiek en brons en maak van elk één stukje. Je kan zelfs geen twee dezelfde vervaardigen. We moeten dus telkens wel met nieuwe dingen uitpakken”, legt Geert uit.

“Je moet Alles ontdekken”

Welke voorkeur qua kunst heeft Geert dan zelf? “Over smaken kan je niet discussiëren, maar ik vind dat iedereen in zijn creativiteit altijd goed bezig is. Je moet het gewoon willen ontdekken. Als ik een bezoek breng aan een museum, dan loop ik ook niet vlug langs alles voorbij. Ik ben benieuwd hoe één bepaald werk is gemaakt. Bepaalde kunst is experimenteel, je ziet er niet direct iets in. In onze woning en tuin laten we vooral realistische kunstenaars exposeren, maar ook abstracte werken kunnen heel mooi zijn”, vertelt Geert, die tijdens Buren bij Kunstenaars maar moeilijk zelf kan wegglippen om andere kunst te bewonderen. “We proberen elders eens te gaan piepen omdat we toch kunst van iemand anders kunnen bewonderen.”

8x kunst

Bij Geert en Annemie kan je volgende kunstenaars bewonderen : Joceleyne Vankeirsbilck (Meulebeke – schilderkunst), Jozefien Verstraete (juweel-edelsmeedkunst), Christa Devoldere (Meulebeke – keramiek), Winni Dossche (Meulebeke – keramiek), Odette Catrysse (Izegem – fotografie), Geert Cottenie (brons, beeldhouwkunst, keramiek), Ayke Cottenie (Desselgem – teken- en schilderkunst) en Annemie Bekaert (teken- en schilderkunst).

Welkom in de Meersstraat 1a op zaterdag 19 en zondag 20 oktober, telkens van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier