Familie Brinckman aan tafel: “We gaan graag op ontdekking”

Aan tafel met Tom Brinckman, Isabelle Teirlinck, Millie Brinckman, Lieselotte Vanhove en Ona Brinckman. © Davy Coghe
Redactie KW

We schuiven aan tafel bij Bruggeling Tom Brinckman en zijn vrouw Isabelle Teirlinck. Samen met hun twee dochtertjes Ona (7) en Millie (5) wonen zij aan de rand van Brugge in Sint-Michiels. “Iedereen uit de buurt kent elkaar, het is een warme wijk.”

Het is 8 uur ‘s morgens en ten huize Brinckman is er op dit uur van de dag al veel leven in de brouwerij.

De twee dochtertjes Ona en Millie hebben een vriendinnetje op bezoek en ook zij schuift mee aan de ontbijttafel. “Het is vakantie en dan is het wel fijn als er eens vriendjes op bezoek komen. Maar wij vinden het altijd leuk om mensen bij ons thuis te ontvangen”, vertelt Isabelle.

“We eten vooral veel variaties aan tarwe zoals couscous, parelcouscous en rijst”

Het koppel is vaak in de weer en zowel Tom als Isabelle hebben een drukke job. Tom werkte 15 jaar bij Roularta in Roeselare, maar ruilde een jaar geleden zijn job in voor een baan dichter bij huis. “Ik werk als grafisch ontwerper voor de stad Brugge. Een zeer leuke en gevarieerde job. Zo ontwierp ik een tijdje geleden de affiche van Brugotta Tribute. Ik moet zo meteen nog gaan werken, maar mijn vrouw heeft vakantie vandaag en blijft bij de kindjes.”

Isabelle is nursingbegeleidster bij het Wit-Gele Kruis Brugge en is verantwoordelijk voor de regio Assebroek en Sint-Kruis. “Voor mijn job ben ik veel op de baan en coach ik verschillende verpleegkundigen. Ik help hen ook waar nodig.”

Gevarieerde voeding

Ona en Millie lopen school in het Sint-Lodewijkscollege in de Spoorwegstraat. “Ze hebben er veel vriendinnetjes en het valt goed mee in afstand. Soms gaan we met de fiets, maar door de drukke banen die we moeten passeren gebeurt dat niet al te vaak. Over de middag eten de kindjes op school, maar ‘s avonds eten we altijd samen”, vertelt Tom.

“Wij eten vooral thuis, maar gaan ook graag op restaurant. Toen we nog geen kindjes hadden, gingen we vaker uit eten. Nu is dat wat moeilijker, want de meisjes zitten niet graag te lang aan tafel“, lacht Tom. “En als we dan toch gaan eten, gaan we graag op ontdekking. Als de kindjes erbij zijn, kiezen we altijd een kindvriendelijk restaurant uit. Als we dan eens met twee uit eten gaan, verkiezen we toch eerder een gastronomisch restaurant. Dat is heel ontspannend”, vervolgt Isabelle.

Isabelle staat het vaakst achter het fornuis. “Wie als eerste klaar is met werken, gaat om de kindjes. De ander komt dan naar huis om het eten klaar te maken. Het eten bereiden mag ook niet te veel tijd in beslag nemen, vooral in de week. Ona zit namelijk al in het tweede leerjaar en moet na het eten nog haar huiswerk maken. Bovendien mogen de meisjes niet te laat naar bed”, legt Isabelle uit.

Patatjes beu

“We eten vooral heel veel variaties aan tarwe zoals couscous, parelcouscous en rijst. We eten zelden patatjes omdat we ze een beetje beu gegeten zijn. ‘s Morgens eten we ontbijtgranen of boterhammen. En tijdens het eten wordt er zeker geen tv gekeken”, besluit papa Tom.

Wat is je lievelingsgerecht?

“Ik eet graag pasta met broccoli en kip, daar hoeft zelfs geen sausje bij”, vertelt Tom Brinckman. Ook zijn echtgenote Isabelle eet heel graag pasta.

“Ik was als kind heel zindelijk en dat trekje hebben onze meisjes toch ook wel. Maar dat kan nog veranderen. Zo was ik als kind echt geen liefhebber van vis, maar nu eet ik zelfs liever vis dan vlees. De kindjes eten het liefst frietjes met balletjes in tomatensaus. Maar dat eet papa dan weer minder graag”, vult Isabelle aan. “Het mogen wel eens frietjes zijn, maar liefst niet te veel. Ik ben sinds enkele jaren toch wel dertig kilo kwijt. Dat heb ik klaargespeeld door mijn voeding aan te passen en door te gaan lopen”, vertelt Tom.

Wat is je favoriete plekje?

“Het Graaf Visartpark is toch wel een van onze favoriete plekjes. Er is een fietspark en een klimpiramide“, vertelt mama Isabelle. De kindjes gaan volmondig akkoord. “De meisjes kunnen zich uitleven op de speeltuin en op het fietspark kunnen ze met de step rijden. In de vakanties of weekends is het parkje ideaal voor een gezellig gezinsuitstapje. We nemen dan een picknickdekentje mee en drinken iets in het park. En ook onze vrienden komen dan af met hun kroost. De kinderen spelen er dan samen, terwijl wij genieten van een glas wijn.” Volgens Tom is Brugge op zichzelf een fantastische plek. “Iedere dag rijd ik met mijn fiets naar het werk en dan geniet ik echt met volle teugen van de binnenstad.”

Waarom hou je van Brugge?

Isabelle woonde jaren in Beernem en is dus een inwijkeling. “Ik kwam vroeger enkel in Brugge om te shoppen en kende vooral de winkelstraten. Toen leerde ik Tom kennen en kwam ik hier wonen. Op die manier leerde ik Brugge pas echt kennen. En door mijn job bij het Wit-Gele Kruis ben ik veel op de baan en ontdek ik steeds meer in Brugge. Ona is ook geïnteresseerd in cultuur, kunst en musea en daarom brachten we vorig weekend een bezoekje aan het concertgebouw. Dat was zeer interessant. Door zulke bezoekjes leer je Brugge beter kennen en appreciëren”, vertelt Isabelle. “Ik heb hier altijd gewoond en vind het een prachtige stad. Ik werk dan ook met veel plezier voor de stad Brugge”, vult Tom aan.

Wat doe je dit weekend?

Het klinkt misschien wat vreemd, maar dit weekend gaat het hele gezin Nieuwjaar vieren. Daar hebben ze een goede reden voor. “In januari is het voor iedereen een zeer drukke en hectische periode, waardoor het moeilijk is om een datum te vinden die voor iedereen past. Daarom vieren wij nu al drie jaar op rij Nieuwjaar in maart of april, samen met de twee meters van Ona. Met een beetje geluk kunnen we het buiten vieren in het zonnetje. Tot nu toe hadden we al ieder jaar mooi weer tijdens onze nieuwjaarsviering, waardoor het feestje telkens in de tuin plaatsvond. Hopelijk is het dit weekend dus ook mooi weer, maar we hebben nog niet naar de weersvoorspellingen durven kijken”, lacht Isabelle.

(LQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.