Fakkeltocht herdenkt Groote Oorlog in Avekapelle bij Veurne

Gids Miguel Bouttry loodste een groep van een tachtigtal fakkeldragers door het oorlogsverleden van Avekapelle. © JT
Redactie KW

Gids Miguel Bouttry stond op 11 november om 18 uur klaar aan de kerk in Avekapelle (Veurne). Hij nam een tachtigtal personen mee op fakkeltocht en herdacht zo de Eerste Wereldoorlog.

Veurne werd grotendeels gespaard van vernielingen tegenover de frontsteden Diksmuide, Ieper en Nieuwpoort. Hoe het er aan toe ging in Avekapelle en hoe de inwoners de oorlog beleefden, kwam de groep wandelaars via boeiende verhalen maar ook met enkele anekdotes te weten.

Alhoewel Avekapelle achter de frontlinies gelegen was, waren er in het dorp van amper 150 huizen ongeveer 6000 soldaten die tussen 1914 en 1918 de plaatselijke bevolking kwamen vervoegen. Ze kwamen er even tot rust na het geploeter in de loopgraven aan de IJzer. De soldaten sliepen in de kerk en in barakken. Er werd halt gehouden bij een monument van gesneuvelde inwoners, we vernamen dat zwaar geschut de kerk bijna volledig vernielde en dat de spoorlijn die even buiten de dorpskom loopt, van groot strategisch belang was voor het transport van militair materieel en geschut naar de frontlinies rond Diksmuide.

Het Belgisch leger had in het begin van de oorlog nog geen luchtmacht en dus ook geen vliegtuigen. Welgestelde burgerpiloten gingen met hun fragiel toestel de lucht in maar velen kwamen nooit terug. Zware kanonnen beschoten vanaf hier de vijandelijke stellingen. Door de krachtige ontploffing die het afgeschoten projectiel veroorzaakte vlogen op de boerderijen de pannen van de daken… Gids Miguel loodste nadien iedereen terug naar de kerk waar de fakkeldragers werden getrakteerd op een receptie.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier