Faillissementen in West-Vlaanderen in 2020 met kwart gedaald

©claudiodivizia Getty Images/iStockphoto
©claudiodivizia Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

In West-Vlaanderen waren er in 2020 609 faillissementen, wat leidde tot een verlies van 1.108 jobs. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Statbel telde in heel België 7.203 faillissementen in 2020 en een verlies van 17.882 banen. Dat is 32 procent minder dan in 2019, toen 10.598 faillissementen werden geregistreerd. 2020 is daarmee het jaar met het laagste aantal faillissementen sinds 2005.

Ook in West-Vlaanderen daalde het aantal bedrijven dat de boeken neerlegde: in 2019 waren er nog 803, in 2020 slechts 609. Dat is een daling met 24,2 procent, minder dus dan de daling van het aantal faillissementen in het hele land. De verklaring voor de daling ligt voor de hand: de vele beschermende maatregelen als gevolg van de coronacrisis zorgde ervoor dat de bedrijven overleven.

Door coronamaatregelen

“Er werd een moratorium op faillissementen ingesteld tot 17 juni 2020 en vervolgens weer van 6 november tot 31 januari 2021”, zegt Statbel. , om bedrijven die in goede gezondheid verkeerden voor 18 maart 2020 tegen de gevolgen van de coronacrisis te beschermen”, zegt Statbel. “Tussen deze twee moratoria in beslisten zowel de FOD Financiën als de RSZ om een feitelijk moratorium in te stellen, door ondernemingen niet failliet te laten gaan als gevolg van schulden bij de belastingdiensten of de sociale zekerheid.

“Bovendien werken als gevolg van de crisis veel ondernemingsrechtbanken en griffies met verminderde capaciteit en waren hun activiteiten beperkt tot 18 mei 2020. In de maanden juli en augustus vond dan weer het gerechtelijk zomerreces plaats. De rechtbanken bleven toen open, maar er waren minder hoorzittingen. Verder werden er verschillende maatregelen toegepast – zowel op federaal, gewestelijk als op lokaal niveau – om de ondernemingen te ondersteunen tijdens deze crisisperiode.”

De 609 falingen in onze provincie hadden tot gevolg dat 1.108 banen verloren gingen: 570 fulltime jobs, 206 parttime jobs en 332 loontrekkende werkgevers. Ook dat is minder dan vorig jaar: in 2019 gingen 2.764 banen verloren. Dit jaar waren dat er dus 60 procent minder. 2019 was wel het jaar met het hoogste aantal faillissementen en het hoogste jobverlies van de voorbije vijf jaar.

Graydon: “Tsunami aan faillissementen op komst”

De vermindering van het aantal faillissementen betekent natuurlijk niet dat onze economie er erg goed voorstaat. Handelsinformatiekantoor Graydon, dat al eerder deze maand zijn Barometer Faillissementen bekendmaakte, ziet de toekomst somber in. “De faillissementscijfers zeggen op dit moment dan ook niets over de reële economie, maar alles over de ondersteunende maatregelen van de overheid en het overheidsmoratorium op faillissementen”, stelde Graydon toen.

“Door de covidcrisis heeft 20 procent van de bedrijven het water aan de lippen. Eens de steun opdroogt en na het aflopen van het moratorium, krijgen we een tsunami aan faillissementen. 50.000 bedrijven in ons land kunnen kopje onder gaan. Nieuwe maatregelen en aanvullend beleid zullen ook in 2021 nodig zijn om de economie niet alleen weer op het juiste spoor te helpen, maar vanuit stilstand weer te laten rijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier