Faillissement Thomas Cook verknalde ook de reisplannen van Homo Universalis Selattin Defevere

Selattin Devere mocht zich vorig jaar tot Homo Universalis kronen. © Davy Coghe
Philippe Verhaest

Volgende maandag start in ‘Iedereen Beroemd’ de zoektocht naar een nieuwe Homo Universalis, maar de winnaar van vorig jaar kon door het faillissement van Thomas Cook niet ten volle genieten van zijn jaartje gratis reizen. “Als compensatie kon ik gratis naar de première van FC De Kampioenen”, zegt hij.

Toch blikt Selattin Defevere (19) met een voldaan gevoel terug op zijn Homo Universalis-avontuur. “Het heeft mijn leven veranderd”, zegt de student industrieel ingenieur. “Ik denk er letterlijk nog elke dag aan terug. Die titel kan niemand me nog afnemen.”

Aan zijn overwinning hield Selattin aanvankelijk een jaar gratis reizen over, maar het faillissement van Thomas Cook gooide flink wat roet in het eten. “Ik had 18.000 euro te spenderen, maar heb dat bedrag verdeeld met de tweede en derde in het klassement. Nummer twee kreeg 4.000 euro, nummer 3 gaf ik 2.000 euro. Ik had dus nog 12.000 euro te besteden, al was dat in werkelijkheid slechts 6.000 euro. Gelukkig heb ik vorige zomer met mijn vriendin Marie Missinne twee weken naar Bali en Singapore gereisd, maar toen Thomas Cook op de fles ging, was het over en uit.”

Compensatie

Selattin kreeg toen te horen dat hij op een compensatie kon rekenen. “Maar eenmaal de wind wat was gaan liggen, kwam de aap uit de mouw. Ik kon kiezen: een rondleiding in de VRT-gebouwen, vier tickets voor Plopsaland, een duoticket voor de MIA’s, gratis naar de première van de nieuwe film van FC De Kampioenen of een duoticket voor de Circle of life-expo en een gesigneerd boek van Lieve Blancquart. Ik kon het amper geloven… Ik was nog van plan om met mijn broer en twee zussen in het najaar een reis te ondernemen, maar die plannen vielen dus in het water.”

Van een Nederlands reisbureau kreeg ik een cheque van 1.000 euro. Daarmee wil ik nog een tripje ondernemen – Selattin Defevere

Ondanks de koude douche onthoudt Selattin vooral de goeie zaken van zijn deelname. “Het was één langgerekte onvergetelijke ervaring en ik heb er een pak vrienden gemaakt. Dat primeert toch. Bovendien kreeg ik via het Nederlandse reisbureau Prijsvrij Vakanties een reischeque van 1.000 euro. Daarmee wil ik nog een tripje ondernemen. Een mooie troost, maar ik heb de afgelopen maanden toch veel gedacht aan de werknemers van Thomas Cook. Zij zijn door het faillissement veel harder getroffen dan ik.”