Fadma en Mohammed vieren vandaag suikerfeest met gezin: “Aan alle moslims Eid mubarak!”

Op de foto is de gastvrije familie Boukhris te zien met een overvolle tafel met typisch Marokkaans gebak en koekjes op basis van amandelen, honing, kokos- en okkernoot en pistache, Marokkaanse pannenkoeken met honing en arganolie en de traditionele Marokkaans muntthee. V.l.n.r. Younes, Mohammed, Anas, Amina, Fadma, Hiba en Yasmine.
Redactie KW

De familie Boukhris uit Anzegem vierde vandaag Eid-al-Fitr, het Suikerfeest. Na dertig dagen liep de ramadan gisteren af en vierde de moslimgemeenschap vandaag dit hoogtepunt. Door de coronacrisis verliep ook dit gebeuren anders dan normaal. Wat een vreugdevol samenzijn van vrienden en familie had moeten zijn, werd vandaag gevierd in gezinsverband.

Vrijdag 24 april was de start van de ramadan en begon de vastenperiode voor de moslimgemeenschap. Wat een periode van ontmoeting, samen eten na zonsondergang (Iftar) en frequenter bezoek aan de moskee had moeten worden, was nu een maand van enkel bidden en eten met het gezin.

“Minder liefde tussen de mensen”

“Vandaag is het feest voor alle moslims. We sluiten de ramadan officieel af met een uitgebreide zoete feestmaaltijd,” vertelt moeder Fadma (35). “Het huis moet dan kraaknet zijn, iedereen is fris gewassen en normaal gaan we dan naar de moskee voor het gebed. Daarna ontmoet iedereen veel vrienden, buren en familie -moslims en niet-moslims- en is er de feestmaaltijd.”

“De moskee was gesloten omwille van de coronacrisis, dus deden we het gebed vijf keer per dag thuis met de 5 kinderen,” vervolgt vader Mohammed (53). “Het voelde aan alsof er minder liefde was tussen de mensen, doordat er meer afstand moest gehouden worden,” vult Fadma aan. “Als je het geloof niet samen kan beleven in de moskee, dan mis je iets.”

“Ramadan is voorbij gevlogen”

Fadma heeft de handen van de meisjes met henna beschilderd voor deze islamitische feestdag. De oudste dochter Amina (14) vertelt dat de ramadan voorbij gevlogen is. “Het is sneller gegaan dan andere jaren. Het was raar om zoveel thuis te zijn.” Fadma vertelt dat het druk was met de vijf kinderen thuis: “Mohammed werkt als operator bij Isolava in Wielsbeke. Hij werkt in een systeem van twee ploegen, waardoor al het werk thuis grotendeels op mijn schouders terechtkwam.”

“In het begin vond ik het leuk om allemaal thuis te zijn,” vertelt Hiba (8). “Maar na een tijd duurde het toch wat lang. Het voordeel was wel dat we op tijd konden bidden. En mijn grote zus speelde af en toe eens juf als ik iets niet goed kon voor school.” Younes (7) vertelt dat hij de voetbaltraining heeft gemist. Yasmine (5) en Anas (3) hebben de schoolvriendjes en de juf gemist.

“Offerfeest hopelijk met familie”

“Corona heeft een voordeel en een nadeel,” stelt Mohammed (53). “Het voordeel is dat we samen met de kinderen thuis zijn. Dat is goed tijdens de ramadan. Een nadeel was dat we niet naar de moskee konden. Net in deze periode, die eigenlijk de belangrijkste periode is om veelvuldig te gaan bidden. Fadma was blij dat ik na mijn werk ook nog thuis hielp. Als mijn werk in Wielsbeke gedaan was, dan mocht ik thuis beginnen,” knipoogt hij.

“We hebben af en toe ook traditionele gerechten gemaakt tijdens de ramadan zoals Harira, een rode Marokkaanse soep of een lekkere tajine. Binnen twee maanden is het offerfeest. We hopen om dat dan terug met onze vrienden te vieren. Onze familie missen we op de feesten nog meer dan anders.” (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier