Facebookpagina Mu.ZEE Oostende weer beschikbaar na blokkering wegens ‘naakt’

© gf
Gillian Lowyck

Sinds 16 juli was de Facebookpagina van Mu.ZEE in Oostende geblokkeerd. De reden? Een foto van kunstenaar Constant Permeke bij enkele naaktstandbeelden. “Er werd contact gezocht, maar het blijft muisstil aan de zijde van Facebook”, klinkt het.

Sinds een tweetal weken is de Facebookpagina van Mu.ZEE verdwenen. Het museum plaatste een foto van Permeke bij enkele naaktsculpturen en dat kan niet door de beugel voor Facebook. “In 2018 hadden de Belgische musea zich al verenigd om in protest te gaan tegen Facebook wegens het verbod op artistieke naaktheid”, klinkt het bij Mu.ZEE. “Toen had men al geprobeerd om Facebook te overtuigen om zijn regels te veranderen over hoe het artistieke naaktheid van Vlaamse Meesters zoals Peter Paul Rubens behandelt. Vandaag is Constant Permeke aan de beurt.”

Middenin toeristisch seizoen

De post werd niet alleen verwijderd maar de volledige pagina van Mu.ZEE Oostende werd geblokkeerd. “Dit gebeurt in vol toeristisch seizoen, een grote maand na de feestelijke heropening van Mu.ZEE. Facebook is niet meer weg te denken uit de (museum)communicatie: 16.000 volgers, die dagelijks op de hoogte worden gehouden over de activiteiten van Mu.ZEE krijgen geen nieuws meer. Er werd contact gezocht, maar het blijft muisstil aan de zijde van Facebook. Mu.ZEE Oostende wacht nu nog steeds het oordeel af. We hopen dan ook dat Facebook snel deze vergissing kan inzien en het posten van cultureel erfgoed zal toestaan.”

Dinsdagmorgen weer actief

Sinds disdagmorgen wordt de Mu.ZEE-pagina terug vrijgegeven. Mu.ZEE wil daarom op de eerste plaats de pers bedanken. De persaandacht heeft het proces van het deblokkeren ongetwijfeld versneld.

Voor Mu.ZEE is dit verhaal echter niet af. In de volgende weken blijft Mu.ZEE proberen in contact te komen met Facebook en wil ze ook de collega-musea oproepen om een gezamenlijk standpunt in te nemen wanneer het gaat om artistiek naakt te publiceren op social media.

Een moeilijk gesprek, waarschijnlijk, maar vooral een boeiend gesprek dat de musea moeten durven aangaan. (Artistieke) Censuur leidt tot vertekening en verarming. Daarom zal Mu.ZEE meer dan ooit blijven ijveren voor het zo breed mogelijk delen van kunst met zo veel mogelijk mensen, ook via social media.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier