Facebooklivesessies rond heraanleg Steenakker

Youro Casier (SP.A) en Bert Verhaeghe (Open VLD-Positief Project-Groen).©Luc Vanthuyne
Youro Casier (SP.A) en Bert Verhaeghe (Open VLD-Positief Project-Groen).©Luc Vanthuyne
Redactie KW

Maandagnamiddag 7 december was er een Facebook Live over de plannen voor de heraanleg van de Steenakker, momenteel nog de grootste centrumparking in Wervik. Burgemeester Youro Casier (SP.A.) en schepen van Omgeving en Ruimte Bert Verhaeghe (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project) beantwoordden allerlei vragen van inwoners en reageerden ook op bedenkingen. Tussen 18 en 19 uur volgt er nog een tweede sessie.

Door een technisch probleem was er in het eerste deel een vrij lange onderbreking. Op een bepaald moment waren er zo’n 75 volgers. Er is vandaag van 18 tot 19 uur nog een tweede sessie van Facebook Live. Door het coronavirus is een fysieke informatievergadering voor de inwoners niet mogelijk. Daarom besloot men om een Facebook Live te organiseren.

Belevingsplein

Veel volgers hadden wellicht verwacht dat er eerst een uitleg zou zijn over de plannen maar hiervoor is verwezen naar de website van de stad en de infokrant Waarheen van november. Het lokaal bestuur gaat voor een belevingsplein. De geschatte kostprijs bedraagt 2 miljoen euro. De werken zouden ongeveer een jaar duren. “We hopen tegen eind 2022 de werken te kunnen afronden”, zegt Bert Verhaeghe.

Het is de bedoeling dat het archeologisch onderzoek volgend jaar na de zomerkermis aanvangt. Geïnteresseerde burgers zullen kunnen meehelpen. “Per week zal het gaan om vier vrijwilligers”, zegt de burgemeester. “Weliswaar onder leiding en begeleiding van professionelen”, vult schepen Bert Verhaeghe aan.

Burgemeester Youro Casier gaf ook mee dat scholen het archeologisch onderzoek zullen kunnen bezoeken. “Ook scholen van buiten Wervik”, aldus de burgemeester. “Er zal ook op regelmatige basis uitleg worden gegeven aan geïnteresseerde inwoners.”

Vrijdagsmarkt

De Duivenstraat inrijden vanaf de hoek met de Molenstraat wordt niet meer mogelijk. “De Steenakker wordt een plein van gevel tot gevel, omwille van die beleving”, vertelt de burgemeester. Het verkeer op de Steenakker zal langs de kant van de kaasspeciaalzaak Epoisses moeten rijden om dan wat verderop de Duivenstraat op de hoek met de Gasstraat te bereiken.

De wekelijkse vrijdagmarkt zal tijdens de werken waarschijnlijk verhuizen naar de Emiel Gellyncklaan. Na de heraanleg zal de vrijdagmarkt opnieuw doorgaan op de Steenakker en zal er voldoende plaats zijn voor bijvoorbeeld de kermis en een voorstelling van een circus.

Bert Verhaeghe benadrukte verder dat de gemeentebelastingen niet verhoogd zullen worden want het budget is voorzien in het meerjarenplan. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier