POLL: Facebookgroep roept op in paasvakantie niet naar Oostende te komen, maar wat vind jij?

In de krokusvakantie trok al veel volk naar zee. Sommige Oostendenaars zien dat in de paasvakantie liever niet gebeuren.© PM
In de krokusvakantie trok al veel volk naar zee. Sommige Oostendenaars zien dat in de paasvakantie liever niet gebeuren.© PM
Hannes Hosten

Niet alle Oostendenaars staan te springen om in de paasvakantie veel volk te ontvangen. Drie van hen roepen de bevolking via een Facebookgroep op om thuis te blijven. “We hebben niets tegen toeristen, maar willen gewoon korte, doeltreffende maatregelen”, zegt Mathieu Misselyn.

Al enkele weken heerst zenuwachtigheid aan de kust over de verwachte toeristentoestroom in de paasvakantie en hoe al die mensen moeten worden opgevangen. Zonder horeca (en bijhorende toiletten) is dat veel moeilijker dan anders. Nochtans worden veel mensen verwacht, nu niet-essentiële reizen verboden zijn en de zee een van de weinige toegankelijke attracties is. De vakantieappartementen en -huizen zijn ook al weken zo goed als volzet voor de paasvakantie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mathieu Misselyn, Laurence Theuma en Xavier Troisi zien het allemaal met lede ogen aan. “Wij hadden woensdag telefonisch contact met elkaar en besloten een groep op Facebook te lanceren. Wij zijn niet de enige mensen met dezelfde mening, want een dag later sloten al ruim 200 mensen aan bij de groep. Toen het sneeuwde in januari en de Hoge Venen werden afgesloten, gebeurde dat allemaal heel kordaat. Maar we betwijfelen of dat aan de kust met hetzelfde gezag zal gebeuren en even veel resultaat zal hebben”, aldus Xavier.

“Ons ook eens laten horen”

“Kijk naar de halve maatregelen bij de NMBS. Ik ben er niet van overtuigd dat die de toestroom van treinreizigers naar zee in bedwang gaan houden. Regelmatig komen mensen in beeld die protesteren tegen de coronamaatregelen, maar het grootste deel wil de maatregelen gewoon volgen en die zie je niet. Daarom willen wij ons ook eens laten horen. Ik besef dat Facebook slechts een virtuele toog is, maar op deze manier kunnen we toch ook eens lucht geven aan onze frustraties.”

Mathieu Misselyn is de initiatiefnemer van de Facebookgroep.© GF
Mathieu Misselyn is de initiatiefnemer van de Facebookgroep.© GF

In Oostende mogen vanaf vrijdag alle horecazaken aan raamverkoop doen en ook hun toiletten open stellen. Xavier, zelf uitbater van café De Crayon, is niet enthousiast. “Mijn toiletten openen en na gebruik telkens ontsmetten, maar tegelijk ook aan mijn raam staan. Dat is niet haalbaar”, vindt hij. “Ik ken veel horeca-uitbaters die hun wc’s niet gaan openen. Dat is een extra last voor de horeca. In de C&A zijn de toiletten toch ook niet toegankelijk? En ik zou ook nog extra vuilnisbakken moeten plaatsen. Waarom? Je mag toch niet ter plaatse consumeren.”

“Beter perimeter vastleggen”

“Nee, beter was er beslist dat mensen binnen een bepaalde perimeter rond hun woning moeten blijven, zoals in de eerste lockdown. Anders gaan we er niet geraken, ook niet met de vaccinatiestrategie die maar half werkt. De horeca open tegen 1 mei? Vergeet het. Eind april openen al de winkels en de kappers, en in dezelfde week ook nog cafés en restaurants? Dat gaat niet, dat weet je nu al.”

“Als we een ploeg van elf miljoen zijn, dan is het geen optie dat iedereen naar de kust komt. Wij kustbewoners willen ook kunnen winkelen zonder een overvloed aan volk. Laurence en Mathieu hebben kinderen, maar zij kunnen ook niet met hen naar het strand als het te druk wordt. Dan moeten zij naar het binnenland en is dat ook weer een verplaatsing. Zo verschuiven we het probleem naar ergen anders. We moeten ons gezond verstand gebruiken en ons zoveel mogelijk aan de maatregelen houden. Veel mensen staan daar achter en dat kunnen we aan de lokale politiek tonen met deze Facebookgroep.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.