Fabienne Verdonck fietst door Oeganda voor goede doel

Fabienne Verdonck was al eens met Vélo Afrique in Oeganda. (gf)
Redactie KW

Fabienne Verdonck uit Diksmuide trekt begin november met de mountainbike door Oeganda in het kader van Vélo Afrique, een initiatief van Bonjour Afrique. Die organisatie zet zich in voor de bouw van scholen in de arme wijken van Afrika. Op 21 september organiseert ze een eetfestijn om geld in te zamelen voor Foodstep, een opvangcentrum voor kinderen.

Vélo Afrique wil op een unieke manier mountainbikers laten kennismaken met de prachtige Afrikaanse cultuur. Fabienne Verdonck is met haar deelname niet aan haar proefstuk toe. Eerder doorkruiste ze met Vélo Afrique al Senegal en Kameroen. Ook in Oeganda toerde ze al rond. Daarnaast ging ze ook al twee keer op reis naar ‘de parel van Afrika’ zoals ze het land zelf omschrijft.

In zeven dagen zullen de deelnemers in totaal 700 kilometer afleggen en 5.300 hoogtemeters overbruggen. De tocht start in Jinja en eindigt in Paraa. De kortste etappe is 75 kilometer, de langste 110 kilometer.

Sponsorgeld inzamelen

Aan de tochten is telkens een goed doel gekoppeld. Vélo Afrique zet zich namelijk in voor de bouw van scholen in de arme wijken van Afrika. “Met de bouw van die scholen krijgen de kinderen beter onderwijs en bijgevolg is de hele gemeenschap verzekerd van een betere toekomst”, zegt Fabienne. Het inschrijvingsgeld betalen de deelnemers uit eigen zak, maar daarnaast wordt hen ook gevraagd om 1.500 euro sponsorgeld in te zamelen.

“Met de verzamelde fondsen van deze tocht ondersteunt Vélo Afrique het project Foodstep, een opvangcentrum voor straatkinderen, kindsoldaten, zogenaamde hekskinderen en kinderen uit de jeugdgevangenis van Kampiringisa”, zegt Fabienne. “Het opvangcentrum werd in 2008 in Entebbe opgericht door een Belgisch echtpaar. Een deel van het ingezamelde geld wordt ook gebruikt voor de voortzetting van reeds gerealiseerde projecten in Senegal en Kameroen.”

Fabienne bracht vorig jaar al een bezoek aan Foodstep. “Ik was enorm onder de indruk van wat de mensen er doen en sta voor 200 procent achter het project”, zegt ze. “Momenteel verblijven er zo’n 120 kinderen die er voedsel, kledij, onderdak, onderwijs en een opleiding krijgen. Een kind dat er wordt opgevangen, verlaat het centrum pas wanneer het zelfstandig kan functioneren in de maatschappij.”

Eetfestijn in Ter Zaele

Om geld in te zamelen, organiseert Fabienne Verdonck op zaterdag 21 september vanaf 18 uur een eetfestijn in zaal Ter Zaele in Beerst. Op het menu staat een aperitief en beenham met groenten en frietjes. Kaarten kosten 22 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen tot 12 jaar. Kaarten bestellen, kan op het nummer 0496 51 39 22 of door te mailen naar verdonck.fabienne@telenet.be. Wie er niet kan bij zijn, kan voor 5 euro ook een steunkaart kopen. (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier