Fabienne uit Ardooie is goudsmid en uurwerkmaakster: “Ik hou van het ambachtelijke”

Fabienne Vandendriessche en haar vader Godfried Vandendriessche bij hun winkel in de Stationsstraat. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Fabienne Vandendriessche en haar vader Godfried Vandendriessche bij hun winkel in de Stationsstraat. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Redactie KW

Fabienne Vandendriessche is ambachtelijk goudsmid en uurwerkmaakster. Ze leerde de stiel deels op school, maar vooral van vader Godfried. Fabienne nam de zaak over van haar vader en legt nu ook haar eigen stijl in haar creaties.

In Huis Vandendriessche is de opvolging verzekerd. In opvolging van haar vader, Godfried, is Fabienne er fulltime goudsmid, uurwerkmaakster en zaakvoerster. En dat verrast niemand.

“Van jongsaf aan ben ik geboeid door de stiel van vader. Hij startte de zaak op in 1965. De eerste locatie was in de Kortrijksestraat, net naast het kruidenierswinkeltje ‘1900’ waar oma Maria Tack achter de toonbank stond. Daarna was er een intermezzo in de Brugstraat waar mijn mama, Gilberte Buyse, erbij kwam. Na hun huwelijk vestigden ze zich in de Stationsstraat 9 waar huis Vandendriessche nog altijd gevestigd is.”

Geboeid door de stiel

Nauwelijks de luier ontgroeid, was Fabienne al geboeid door het werk van haar vader. “Ik was niet weg te slaan uit zijn atelier waar hij met uiterste precisie aan de uurwerken en de juwelen werkte. Mijn latere beroepskeuze stond al heel vroeg vast.”

Met de wijze raad van vader Godfried heeft Fabienne eerst zes jaar opleiding gevolgd aan het KTA in Heule. Daarna volgde er vier jaar opleiding als goudsmid en twee jaar als uurwerkmaker.

Eigen accenten

Ondertussen heeft Fabienne (39 en alleenstaande mama van drie prachtige dochters) heel wat praktijkervaring en runt ze de zaak. Ze doet dit met zin voor het ambachtelijke dat ze leren waarderen heeft bij haar vader en met een aantal eigen accenten.

“Wat mij zo aanspreekt in dit beroep is het creatieve en het ambachtelijke. Zo zorg ik bijvoorbeeld zelf voor de luchttoevoer bij het solderen, een techniek die mijn vader als geen andere beheerst en die hij mij aangeleerd heeft.” Als ontwerper van juwelen gaat Fabienne er prat op dat haar creaties volledig met de hand gemaakt zijn. Zo zijn het unieke stukken.

“Klanten gelukkig maken met een uniek juweel, maakt mij ook gelukkig”

En de toekomst? “Ik hoop deze ambachtelijke stiel nog veel jaren te kunnen uitoefenen. Klanten gelukkig maken met een uniek, zelfgemaakt juweel maakt mij ook gelukkig. En een uurwerk herstellen, zelfs een oud familie erfstuk blijft voor mij een uitdaging.”

Op de Facebookpagina van Huis Vandendriessche zet Fabienne regelmatig eigen creaties. (JM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.