Extreemrechtse Voorpost plant manifestatie voor vermoorde blanke boeren in Zuid-Afrika

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op zaterdag 20 juni wil de extreemrechtse Vlaamsnationalistische vereniging Voorpost een manifestatie organiseren op de Brugse Burg, en er een rouwregister plaatsen ter nagedachtenis van de blanke boeren die in Zuid-Afrika vermoord zijn. Het Vlaams Belang Brugge steunt die actie. Een toestemming heeft Voorpost echter niet. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) verwijst naar de omzendbrief die manifestaties in coronatijden verbiedt.

Zaterdag om 14 uur organiseert Voorpost naar eigen zeggen een vreedzame manifestatie aan het Brugse stadhuis. “Mensen zullen er een rouwregister kunnen ondertekenen ter nagedachtenis van de vele honderden blanke boeren die de afgelopen tijd in Zuid-Afrika vermoord werden. Al jarenlang is er in Zuid-Afrika een genocide (Plaasmoorde) aan de gang tegen de blanke bevolking”, zo luidt de boodschap.

De manifestatie is een extreemrechtse reactie op het feit dat de Brugse burgemeester vorige week een rouwregister voor de door de politie vermoorde zwarte Amerikaan George Floyd installeerde in het stadhuis. Als compromis voor de afgelaste en verboden betoging van Black Live Matters in Brugge. Bruges United Against Racism, die vorige week het rouwregister plaatste, wenst niet te reageren op de actie van Voorpost.

Extreemrechtse Voorpost plant manifestatie voor vermoorde blanke boeren in Zuid-Afrika
© Davy Coghe

Het Brugse gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), die steunend lid is van Voorpost, noemde een rouwregister voor Floyd toen ‘helemaal knetter’, maar verdedigt nu de gelijkaardige plannen van Voorpost.

“Uiteraard steunt Vlaams Belang Brugge deze actie en roepen wij de mensen op om in alle sereniteit het rouwregister te komen ondertekenen. Ikzelf zal in naam van onze partij het register ondertekenen. Ik roep bij deze ook burgemeester De fauw en politici van andere partijen op om, uit protest tegen het anti-blank racisme in Zuid-Afrika, hetzelfde te doen.”

Geen toestemming

Burgemeester Dirk De fauw is not amused: “Ik heb een mail gekregen van Voorpost, waarin deze actie aangekondigd wordt. Niet eens een vraag tot toestemming voor deze manifestatie. Die kan ik niet geven. Ik heb de organisatoren verwezen naar de ministeriële omzendbrief die manifestaties verbiedt in deze coronatijden. Er is overleg geweest met minister Pieter De Crem (CD&V) en met provinciegouvenreur Carl Decaluwé.”

“Gezien er geen aanvraag is, kan ik die manifestatie niet toelaten. Trouwens, zelfs als ik mijn fiat geef, zou de gouverneur meteen mijn beslissing schorsen. Ik keur elke vorm van geweld en moord af, wie ook de slachtoffers zijn. Blank of zwart. Ik heb Voorpost beleefd gevraagd of er recent blanke boeren vermoord zijn in Zuid-Afrika en wacht nog op het antwoord.”

Voorpost heeft afdelingen in Vlaanderen, Nederland en Zuid-Afrika. Eerder al kwam die vereniging in het nieuws met acties tegen transmigranten, moslims en klimaatactivisten. Tegenstanders noemen deze extreemrechtse organisatie fascistisch en racistisch, maar hun leden zijn nog nooit veroordeeld voor racisme. Ook al heeft gelijkekansencentrum Unia al leden van Voorpost voor de rechtbank gedaagd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier