Extreem West-Vlaanderen (9): Onze Man laat zich spiritueel healen

Redactie KW

Chakra’s, aardstralen en energielijnen. Het zijn dingen waarbij men meteen gaat denken aan new age, hippies en heksen die naakt over een kampvuur springen. Toch hebben ze in onze moderne maatschappij meer betekenis dan je zou denken. Meer nog, je kan je tegen de negatieve invloeden ervan laten behandelen en zelfs genezen. Ingelmunster huisvest een rasecht healingcenter waar we aan de slag gaan met de kracht van Nepalese klankschalen. De blokkades in mijn lichaam maken geen schijn van kans meer.

Spirituele genezing, de uitdrukking alleen al volstaat om op café (weet u nog?) een discussie van formaat los te weken. Kwakzalverij en complete kolder voor de ene, een levensredder en behandeling van de laatste kans voor een ander. We kunnen niet om het feit heen dat termen zoals chakra’s en levensstromen haaks op de kille woordenschat van de moderne geneeskunde staan.

“Maar laat me dan ook meteen verduidelijkingen dat ik absoluut geen genezer ben!” Chris Beyaert (62) staat al jaar en dag aan het roer van het Shiva Center, een plaats waar mensen terecht kunnen voor spirituele healing. “Meditatie, reiki, yoga en zelfs klankhealing behoren tot de aangeboden mogelijkheden. De bedoeling is om blokkades bij mensen te gaan detecteren en die weg te werken, zodat de levensstromen opnieuw door hun lichaam kunnen vloeien.”

Klankschalen uit Nepal

Heel wat, voor mij dan toch, onbekende woorden waarbij ik het vooral hoor donderen in Keulen, maar die mijn nieuwsgierigheid wel prikkelen. Klankschalen en klankhealing? Kan ik dan door middel van geluid genezen? “We maken hierbij gebruik van speciale, Nepalese schalen die elk een bepaalde frequentie kunnen genereren”, vult Chris aan. “Het zijn die frequenties die bepaalde delen van het lichaam weer op orde kunnen brengen en opnieuw van energie kunnen voorzien.”

Het klinkt vanzelfsprekend allemaal erg magisch en bijna onmogelijk, maar toch heeft de stem van Chris iets geruststellend. Hij straalt een zekere zen uit, waardoor ik mezelf laat overhalen het zelf allemaal te gaan proberen.

Chris neemt ons mee naar zijn werkruimte, een rustgevende plek waar zowel zijn schalen als een massagetafel staan opgesteld. “Iedere schaal heeft een andere afmeting zodat we ons specifiek kunnen richten op bepaalde delen van het lichaam”, verklaart de therapeut. “Verschillende afmetingen brengen ook verschillende frequenties met zich mee en die kunnen we zelfs, door middel van onze slagstokjes, ook gaan sturen.” Hij voegt meteen de daad bij het woord en tikt zachtjes op de grootste schaal van allen. Een licht gezoem vult de ruimte en het geheel heeft iets mystieks. Het zachte geluid brengt ons bijna al staand naar dromenland en we voelen hoe onze spieren zich willen ontspannen.

Vreemde wending

De echte ervaring begint pas wanneer we plaatsnemen op de tafel. Enkele schalen worden zowel tussen onze benen als op ons lichaam geplaatst en steeds opnieuw worden ze aangetikt. Hier krijgt het verhaal een vreemde en onverklaarbare wending. Je voelt de trillingen doorheen je volledige lichaam kruipen en je raakt in een soort van trance. Het zoemen en de vibraties nemen de volledige ruimte in beslag en je brein heeft alleen nog aandacht voor die twee zaken. Gaandeweg lijkt het wel of de ruimte rondom je verdwijnt en je in een soort van mentale savanne terecht komt. Iedere tik op de schalen voel je tot in de kleinste vezels van je lijf en wij, nuchter en misschien zelfs sceptisch van nature, begrijpen niet meteen wat er aan de hand is.

“Je voelt de trillingen doorheen je hele lichaam en raakt in een soort van trance”

Frisser en helderder

Na een stevig uur worden we opnieuw wakker, hoewel we niet eens aan het slapen waren. Onze geest, waarvan we heel even dachten dat deze uit ons lichaam was getreden, keert terug naar de normaliteit en dus wordt ons nieuwsgierig karakter ook weer wakker. Wat hebben we hier nu zonet meegemaakt?

Chris houdt het bij het wegwerken van blokkades, waardoor mijn levensstromen opnieuw zijn gaan vloeien. We kunnen het ontkennen noch bevestigen. Hadden we dan blokkades en wat was dan net geblokkeerd? Misschien stellen we ons te veel vragen over iets waarbij vragen overbodig zijn en je het gewoon moet laten gebeuren?

We verlaten het healingcenter en we blijven onze hoofden breken over de ervaring. Wat we zonet hebben meegemaakt, kan eigenlijk niet. Een trillende schaal is ook maar een trillende schaal en heeft op zich geen helende krachten. Toch voelen we ons frisser en helderder dan bij onze aankomst en lijkt ons lichaam een soort van nieuwe energiebron te hebben gevonden.

Of die schalen nu ook daadwerkelijk kwalen kunnen genezen, daar durf ik me niet over uitspreken, al was het maar om de medische wereld niet tegen de schenen te stampen. Toch kunnen we ons perfect inbeelden dat enkele sessies met klankschalen mensen kunnen helpen die, vooral in deze onzekere en bange tijden, met heel wat twijfels te kampen hebben. Angst voor het virus, schrik voor de toekomst of de onzekerheid van wat nog komen moet? Het zijn zaken waarvoor een pil of zalfje niet echt een oplossing kunnen bieden. Die onzekerheid bied je het best het hoofd door af en toe te ontspannen en en laat die klankschalen nu net erg effectief zijn op dat gebied.

Bekijk de video op

KW.be/extreemwvl

Meer informatie op

https://shiva-center.be/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.