Extra werkingsmiddelen voor 444 West-Vlaamse kleuterscholen

Beeld ter illustratie. © Getty Images/Westend61
Stefan Vankerkhoven

Vanaf vandaag krijgen de Vlaamse kleuterscholen de eerste middelen uitgekeerd van in totaal 71 miljoen euro extra budget. De totale werkingsmiddelen van de kleuterscholen stijgen zo vanaf dit jaar met +15%. De werkingsmiddelen voor het kleuteronderwijs worden voor de eerste keer opgetrokken tot hetzelfde niveau als het lager onderwijs. Dat is goed nieuws voor de 444 kleuterscholen in West-Vlaanderen en hun 42.409 kleuters.

“De kleuterscholen kunnen deze extra werkingsmiddelen gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals extra kinderverzorgers: meer helpende handen in de kleuterklas”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Zijn departement investeert vanaf dit jaar 71 miljoen euro extra in het kleuteronderwijs. Op 31 januari wordt de eerste schijf van meer dan 35 miljoen euro uitgekeerd aan 2.438 Vlaamse kleuterscholen. Op 30 juni 2020 volgt de tweede schijf van nog eens meer dan 35 miljoen euro. De werkingsmiddelen voor het kleuteronderwijs worden zo voor de eerste keer opgetrokken tot het niveau van het lager onderwijs.

De 444 West-Vlaamse kleuterscholen kunnen deze extra werkingsmiddelen gebruiken voor de werking van de school, de uitrusting, maar ook voor het aanstellen van extra kinderverzorgers. “Onze kleuterjuffen en -meesters werken keihard en kunnen extra helpende handen vaak goed gebruiken”, zegt Weyts. “De kleuterklas is een warm leerbad. Voor kindjes van anderstalige ouders is het een taalbad, maar ook kindjes van Nederlandstalige ouders krijgen meer ontwikkelingskansen in de kleuterklas”.

Weyts heeft nog meer plannen met het kleuteronderwijs. Zo wordt vanaf 1 september 2020 de leerplicht verlaagd van 6 jaar naar 5 jaar. Daarnaast komt er ook meer focus op het Nederlands in de kleuterklas, met een taalscreening voor de 5-6-jarigen aan het begin van de 3de kleuterklas.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten