Extra straf voor dieven die buitenboordmotoren stalen in Nieuwpoortse haven

©boonchai wedmakawand Getty Images
©boonchai wedmakawand Getty Images
Redactie KW

Twee Roemeense dieven van 25 en 36 jaar hebben 8 maanden extra celstraf gekregen van de Veurnse strafrechter voor de diefstal van zes buitenboordmotoren in de haven van Nieuwpoort.

Een jaar geleden kregen ze al 37 maanden cel voor exact dezelfde feiten, maar dan in het binnenland. De rechter oordeelde dat die eerste straf echter niet volstond.

Na die eerdere veroordeling in Mechelen kwamen nog zes bijkomende feiten aan het licht, maar dan in de Nieuwpoortse haven. De twee Roemenen gingen in oktober en november van 2018 geregeld naar de Nieuwpoort om in winterstallingen buitenboordmotoren van boten te demonteren. Beide beklaagden gaven de feiten toe op het proces en stelden dat alles werd verkocht in Roemenië. Hun advocaat Silke Brutin vroeg de rechter om het bij die eerste 37 maanden met uitstel te houden. “Daarmee zijn ze al genoeg gestraft”, klonk het.

45 maanden gevangenisstraf

“Sinds die veroordelingen hebben ze namelijk geen nieuwe feiten meer gepleegd. Ze willen hun leven op de rails krijgen en werken voor hun geld”, aldus advocaat Brutin. Het openbaar ministerie eiste namelijk 18 maanden extra celstraf, maar de rechter hield het dinsdagmorgen dus op een extra 8 maanden. Het komt neer op in totaal 45 maanden celstraf voor alle diefstallen van buitenboordmotoren samen, zowel in Nieuwpoort als in het binnenland.

Drie slachtoffers stelden zich burgerlijke partij in Veurne en eisten een schadevergoeding. Ze kregen in totaal zo’n 36.000 euro toegewezen, die de dieven nog moeten ophoesten. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.