Extra personeel om oorlogsbegraafplaatsen te vrijwaren van onkruid

Nele Bille (directie), Louise Dujardin (pers), Django Maekelberg (groendienst) en Wim Pira (bouwafdeling) werken samen met bureelmensen en de vaste tuiniers van de begraafplaats. © ZB
Redactie KW

De tuinmannen kunnen de weelderige onkruidgroei op de oorlogsbegraafplaatsen niet meer aan. Andere personeelsleden van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) steken een handje toe. “Vorig jaar hadden we een extreme droogte, dit jaar zorgt de regenval voor een uitzonderlijke groei van onkruid”, zegt persverantwoordelijke Louise Dujardin.

Tyne Cot Cemetery in Passendale geeft nochtans geen slordige indruk bij het betreden. “Dat is waar, maar het onkruid is nog heel klein. Als we niks doen, kunnen we het werk in september niet meer aan”, zegt Louise. “Daarom willen we de onkruidgroei bij de kiem smoren en zetten nu iedereen in om onze hoveniers te helpen. Van managers, administratieve medewerkers, boekhouders, metsers tot erfgoedspecialisten en timmermannen.”

De Westhoek telt meer dan 100 begraafplaatsen en dat komt ongeveer neer op 100 km bloemborders.

Vaste tuinmannen

“In de Ieperboog werken er normaal gezien bijna 90 tuinmannen voor de CWGC. Ze werken in verschillende groepen, die telkens voor een reeks begraafplaatsen verantwoordelijk zijn. Per tuinmannengroep staan ze in voor gemiddeld ongeveer 40 begraafplaatsen. Wij heten hen mobiele groepen, die met hun CWGC bestelwagens van site naar site gaan om onderhoud uit te voeren,” verduidelijkt Louise.

“Door de verlofperiode is dat nu minder. Op hele grote begraafplaatsen, zoals Tyne Cot Cemetery, werd gekozen om vaste tuinmannen tewerk te stellen. Op Tyne Cot hebben we vier vaste tuinmannen die dag in dag uit de begraafplaats onderhouden. Die hebben nog eens 17 extra collega’s die naast Tyne Cot Cemetery nog ruim 40 begraafplaatsen onderhouden.”

Uitzonderlijk

Woensdagmorgen waren een 50-tal niet-hoveniers aan de slag in de regio waarvan een tiental op Tyne Cot Cemetery. “Dit is heel uitzonderlijk, want een medewerker die al 35 jaar aan de slag is bij CWGC heeft dit nog nooit meegemaakt. Het is ook voor mij een hele verrijking, zo leren we het werk van onze tuinmannen respecteren en leren we ook bij.”

“De hovenier moet ons soms wel tonen welk plantje onkruid is. Het voelt echt prettig aan, zeker met het mooie weer. Vele collega’s werken al een poos thuis door corona, nu zien we elkaar terug. We krijgen dikwijls complimenten dat onze begraafplaatsen er mooi en verzorgd bij liggen. Nu we het werk zelf eens meemaken ondervinden we aan den lijve dat alles proper en net houden niet zo evident is.” (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier