Extra geldautomaten passen niet in de plannen voor het kernwinkelgebied in Brugge

Extra geldautomaten in Brugge: een pijnlijke kwestie. © Davy Coghe
Redactie KW

Het Brugs stadsbestuur is niet ingegaan op de vraag van Batopin, het netwerk van neutrale bankautomaten, om in een leegstaand handelspand in de Geldmuntstraat een geldautomaat te installeren. Volgens urbanisatieschepen Franky Demon is dit in strijd met het plan voor het kernwinkelgebied dat Brugge uitgetekend heeft. De bereidheid van de banken om in het minderbevolkte noorden van Brugge bankautomaten te installeren is veel kleiner.

De voorbije jaren verdwenen tal van bankkantoren uit de Brugse binnenstad. Bijgevolg is ook het aantal geldautomaten in het stadscentrum beperkt. Batopin, het netwerk van neutrale bankautomaten, vroeg een vergunning aan om in een pand in de Geldmuntstraat meerdere geldautomaten te installeren.

Kernwinkelgebied

Volgens urbanisatieschepen Franky Demon kan die aanvraag niet goedgekeurd worden: “We hebben een plan om ons kernwinkelgebied te versterken en kwalitatieve handelszaken aan te trekken tussen Markt en ‘t Zand. Ruimte opofferen voor bankautomaten kan dus niet.”

Brugs burgemeester Dirk De fauw bevestigt de weigering van het schepencollege: “Die dateert in feite al van in de zomer, op 12 juli. Geldautomaten horen niet thuis in Brugges drukste handelsas, waar we ons concentreren op het shopping gebeuren. Files op het voetpad voor de bankautomaat zouden voorbijgangers belemmeren en mogelijks voor verkeersproblemen zorgen.”

“Pleintjes of in zijstraten zijn een betere locatie voor geldautomaten. Batopin wou trouwens slechts een deel van een winkelpand, met inkom in het midden van het pand, inpalmen. Dat zou de klanten van het andere deel van de winkel belemmeren.”

Brugge Noord

Het tegenstrijdige is dat het Brugs stadsbestuur Batopin smeekt om geldautomaten te plaatsen in het noorden van Brugge: in diverse deelgemeenten is er geen enkele automaat meer om cash geld af te halen…

Toch is er ook goed nieuws. In Sint-Pieters heeft Batopin een omgevingsvergunning aangevraagd en gekegen voor een nieuw cash-afhaalpunt aan de Blankenbergse Steenweg 144, ter hoogte van Delhaize. Ook voor Zeebrugge is er een oplossing in de maak. In september al keurde het schepencollege de vergunning goed voor het plaatsen van een cash-automaat in de Vismijnstraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier