Extra geld voor hoogbegaafde leerlingen

Basisschool De Boomhut in Sint-Andries, de Vrije Basisschool in Anzegem en het Sint-Jozef Humaniora in Brugge krijgen extra middelen om hoogbegaafde leerlingen te begeleiden. Het is de eerste keer dat Vlaanderen daarvoor geld uittrekt. “Men denkt vaak: hoogbegaafde leerlingen halen het wel zonder aangepaste begeleiding, ze zijn slim genoeg. Maar die houding leidt vaak tot drama’s”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Archiefbeeld (foto Belga) © belga

Buiten West-Vlaanderen krijgen nog eens 11 scholen en het expertisecentrum KU Leuven Research & Development ondersteuning om projecten uit te werken. Met de Vlaamse middelen – ongeveer ? 500.000 – kan de expertise inzake hoogbegaafdheid in kaart gebracht, verder ontwikkeld en breder verspreid worden.

Het expertisecentrum en de geselecteerde scholen kunnen voorstellen en concrete acties verder uitwerken. Zo kunnen er lessen geleerd worden die daarna ook in andere scholen toegepast kunnen worden. Er kan ook stap voor stap een netwerk uitgebouwd worden, waarbij scholen elkaar coachen.

Ongeveer 2 à 3 procent van de Vlamingen is hoogbegaafd. Op school voelen veel hoogbegaafde jongeren echter te weinig uitdaging. Ze missen vaak ondersteuning of een aangepaste begeleiding. Daardoor gaan ze niet zelden onderpresteren of voelen ze zich zeer ongelukkig. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts besloot om voor het eerst een budget vrij te maken en om een projectoproep te lanceren.

“Hoogbegaafde jongeren zijn nog te veel een vergeten groep”, zegt Weyts. “Zonder begeleiding en de juiste leersteun kan hun scholing helemaal mismeesterd worden. We investeren nu voor het eerst in een expertisecentrum en in voorbeeldscholen, zodat we in de toekomst alle hoogbegaafde jongeren in alle scholen op tijd kunnen herkennen en op tijd kunnen helpen”.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.