Expositie leert je alles over de Tour in Koers in Roeselare

Koers pakt uit met enkele Tourgerelateerde objecten en met een expo over het Natourcriterium Roeselare dat deze week normaal aan de elfde editie toe was. © Stefaan Beel
Peter Soete

In het Roeselaars museum van de wielersport Koers kunnen wielerliefhebbers nog even nagenieten van de Ronde van Frankrijk. Koers pakt uit met enkele Tourgerelateerde objecten en met een expo over het Natourcriterium Roeselare dat deze week normaal aan de elfde editie toe was.

Door corona kon de vzw Roeselare Koerst dit jaar geen elfde Natourcriterium organiseren. Koers en Roeselare Koerst blikken daarom tot 17 oktober terug op de tien vorige edities aan de hand van tien wielertruitjes die aan de regenboogwand op de museumzolder komen.Via de Erfgoedapp krijgt de bezoeker het verhaal van elke trui en er zijn ook mooie prijzen te winnen. De sociale mediakanalen van Koers en Roeselare Koerst volgen, loont de moeite. Er hangen onder meer truitjes van Peter Sagan, Chris Froome, Egan Bernal, Oliver Naesen en Marcel Kittel.

Nieuwe topstukken

Via de wielerploeg TREK Segafredo kreeg Koers het wielershirt van de Italiaanse toprenster Elisa Longo Borgini die zopas derde werd in de Giro Rosa.

Oost-Vlaming Bert Bert stelt een fiets van de Duitse Tourwinnaar Jan Ullrich ter beschikking. De fiets is op maat gemaakt van Ullrich en hij heeft er zijn laatste Ronde van Frankrijk mee gereden.

De broers Blanckaert stellen zowaar een fiets van Eddy Merckx uit 1968 ter beschikking. “Onze pa heeft die afgeschreven fiets van Eddy Merckx gekocht aan Guido Reybrouck”, zeggen de broers. “Pa heeft er mee gereden maar hij heeft het naamplaatje van Eddy onmiddellijk met tape afgeplakt. Hij was veel te bang dat zijn fiets zou gestolen worden als men zag dat het een originele fiets was waarmee Eddy Merckx heeft gekoerst.”

Vergeten Tourwinnaar

De kleinzoon van de Oost-Vlaamse renner Maurice De Waele schenkt heel merkwaardige koersobjecten aan het museum. “Mijn grootvader was in 1927 tweede in de Tour en derde in 1928. In 1929 tenslotte won hij de Ronde van Frankrijk maar nu is hij blijkbaar vergeten in de wielergeschiedenis. Je hoort zijn naam zelden of nooit op televisie en je leest er ook amper iets over. Ik schenk nu zijn drie Tourdiploma’s en een kader vol medailles aan Koers. Dit zal zijn naambekendheid misschien ten goede komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier