Expo ‘Verdwenen Zwinhavens’ verwelkomt 30.000ste bezoeker

© (Foto DM)
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

De expo ‘Verdwenen Zwinhavens’ in het bezoekerscentrum van het Zwin Natuur Park mocht de 30.000ste bezoeker ontvangen sinds de opening begin juli.

De eer viel te beurt aan Freddy Van Cauter en Jenny De Vriese uit Dendermonde. Het echtpaar ontving een boekenpakket uit de Zwinshop met onder meer het nieuwe boek over de Verdwenen Zwinhavens. Ze kregen het pakket overhandigd door gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu, Ina Dewasch als directeur van het Zwin Natuur Park en een delegatie van de UGent.

“Het project van de Verdwenen Zwinhavens is een succes. Naast al 30.000 bezoekers voor de expo blijkt ook de fietsroute een schot in de roos: de 4 outdoor en 2 indoor VR-kijkers werden in het totaal al meer dan 35.000 keer geraadpleegd sinds begin juli”, weet Zwin-directeur Ina De Wasch. “De kijker in Brugge werd al 9.500 geactiveerd, beide kijkers in het Kijkcentrum van het Zwin Natuur Park maar liefst 9.700 keer. Ook de kijkers in Damme met 6.300, Monnikerede met 5.900 en Sluis met 4.000 zijn populair.

De Verdwenen Zwinhavens werd bovendien genomineerd voor de prestigieuze Europese erfgoedprijs ‘Heritage in Motion Awards’ en schopte het tot de shortlist van de beste 10 innovatieve erfgoedprojecten.

Nieuw boek

Intussen verscheen er ook een boek over De Verdwenen Zwinhavens, met nooit eerder uitgegeven tekst- en beeldmateriaal over de verborgen geschiedenis van de Zwinhavens in Damme, Monnikerede, Sint Anna ter Muiden, Sluis en Brugge. Het verhaal van de opkomst en ondergang van deze markante wereldhavens in de middeleeuwen krijg je verteld in 220 pagina’s. Het boek bevat ook meer dan 50 tips en bezienswaardigheden om de historische en groene Zwinstreek te beleven. Het boek is te koop (€ 24,90) in de Zwinshop, in het Tolhuis in Brugge, via shop.westtoer.be, in de Standaard Boekhandel, Boekhandel Dereyghere in Brugge en via de diensten toerisme van de gemeenten Knokke-Heist, Damme, Sluis en Musea Brugge.

De expo in het Zwin Natuur Park kan nog bezocht worden tot en met 7 november 2021. De bewegwijzerde fietsroute langs 5 virtual reality kijkers blijft bestaan tot oktober 2023 en kan ook met een gids worden afgelegd. Meer info via www.verdwenen-zwinhavens.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.