https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Expo schetst beeld van oorlogsschade in Dentergem

Elisabeth Blancke met het Liber Memorialis. (foto TM)
Redactie KW

In het Gemeentearchief kan je terecht voor de rondreizende expo ‘Duizend bommen en granaten’. Dankzij een goed gevuld gemeentearchief wordt de expo over oorlogsschade in de provincie tijdens de wereldoorlogen nog uitgebreid.

Tijdens de expo worden verhalen uit Dentergem en de deelgemeenten verteld met behulp van lokale bronnen. Zo ook het verhaal van de familie Martens uit Oeselgem. Maar liefst zeven gezinsleden werden in 1940 bij een wraakactie van het Duitse leger om het leven gebracht nadat het Belgische leger heel wat Duitse slachtoffer gemaakt had aan de oevers van de Leie. De Duitsers hadden zich namelijk vastgemanoeuvreerd tussen de Oude en de Nieuwe Leie. Doordat ze zich gebaseerd hadden op oude stafkaarten, wisten ze niet dat de Leie rechtgetrokken was. Daardoor hadden ze niet de Nieuwe, maar wel de Oude Leie overgestoken. Het maakte van hen een makkelijke prooi voor Belgisch artillerievuur.

Herkenbaar

“Zulke verhalen maken de expo nog een pak lokaler dan elders”, vertelt gemeentearchivaris Elisabeth Blancke. “Wat het dan meteen ook een pak persoonlijker maakt. Mensen uit de buurt zullen zeker namen en verhalen herkennen van mensen die in de documenten zullen voorkomen.” Documenten die trouwens heel erg talrijk zijn. Het archief puilt namelijk uit van schadeclaims en vluchtelingenregisters.

“Voornamelijk Oeselgem en Markegem hebben veel schade geleden tijdens de wereldoorlogen, zowel menselijk als materieel. Na de oorlog konden mensen dan een vergoeding krijgen voor de geleden schade. In het archief vind je zo lange lijsten terug van families met alle zaken die kapot of gestolen waren. Leuk om te zien, want zo krijg je een inkijk in de bezittingen van de mensen. Hoeveel pulls of onderbroeken ze hadden bijvoorbeeld.”

Herinneringsboek van pastoors

Ook te bezichtigen: het Liber Memorialis van Dentergem, een herinneringsboek van de pastoors. “Zij schreven daar eigenlijk alles in. Dus ook hoe Oeselgem de Eerste en Tweede Wereldoorlog beleefd heeft.” De tentoonstelling is volgens Blancke dan ook een aanrader. “Het is een mooie, uitgebreide tentoonstelling. De lokale verhalen geven zeker extra pigment aan de expo.”

De expo in het gemeentearchief loopt tot 17 oktober. Bezoeken kan op weekdagen tijdens de kantooruren en op zondag van 14 tot 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.