Experten moeten Brugse randgemeenten helpen om hippe handelskernen te worden

Stefan Vankerkhoven

Het Brugs stadsbestuur wil niet alleen van de historische handelskern een trendy shoppingwijk maken, ook de Brugse rand wordt aangepakt. Drie expertenteams moeten een handje helpen.

Sinds begin december 2019 is Ilse Snick als centrummanager van Stad Brugge aan de slag. Haar opdracht was om tegen september een actieplan op te maken voor de handel en horeca. Door de coronacrisis werd het plan, dat losstaat van corona, versneld en versterkt uitgerold. Op 26 mei 2020 keurde de gemeenteraad al het actieplan retail en horeca goed. Hierin worden de verschillende acties opgesomd om van de Brugse kern een trendy shoppingstad te maken.

Nieuw elan

Volgens schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys is Brugge met centrummanagement er op korte tijd in geslaagd om Brugge een nieuw elan te geven als shoppingstad: “We zijn de trotse eigenaar van een ecoshoppingroute, Feeling was hier een weekend te gast én we kijken tevreden terug op een gezellig shoppingweekend. De centrummanager heeft haar handen meer dan vol aan de Brugse binnenstad. We beseften echter al bij de opmaak van het plan dat we eenzelfde aandacht en benadering moesten voorzien voor de kernen van de deelgemeenten.”

“Een florerende detailhandelssector is belangrijk voor zowel het stadscentrum als voor de deelgemeenten. Retail en horeca zijn een belangrijke bron van werkgelegenheid en economische bedrijvigheid. We willen hier dan ook volop op inzetten. Tijdens de opmaak van de beleidsnota en de budgettering hadden we hier reeds rekening mee gehouden”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Analyse

“Vandaag ben ik dan ook blij om te kunnen vertellen dat de deelgemeenten de kans krijgen om een analyse te laten maken door een specialist in de materie. Zo krijgen ze een duidelijk beeld van hun kansen en mogelijkheden én ook een actieplan waarmee ze aan de slag kunnen om hun winkelgebied aantrekkelijker te maken”, zegt schepen Pablo Annys.

Hiervoor werkt het stadsbestuur samen met drie experten in retail, alle drie uit de provincie West-Vlaanderen: Urban impact van Frederik Serruys en Stijn De Meurisse, DV Consult van Vanessa Dehullu en CityD-Wes Group. De handelskringen van de Brugse deelgemeenten worden spoedig gecontacteerd om dit aanbod te bespreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier