Experimenteel België speelt Wit-Rusland helemaal zoek en wint met 8-0

Hans Vanaken nadat hij de 8-0 scoorde.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Hans Vanaken nadat hij de 8-0 scoorde.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Redactie KW

De Rode Duivels hebben dinsdag aan Den Dreef in Leuven hun derde wedstrijd in kwalificatiepoule E voor het WK 2022 in Qatar overtuigend gewonnen. Wit-Rusland was het kind van de rekening en kreeg een 8-0 (rust: 4-0) om de oren.

België begon met een erg experimenteel elftal aan de wedstrijd en vaste waardes als Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku kregen rust. De Duivels startten energiek, en net toen de druk wat leek af te nemen, viel de 1-0. Jérémy Doku, een van de nieuwe namen, dribbelde de bezoekende afweer dol en bediende Michy Batshuayi. De spits van Crystal Palace aarzelde niet en fusilleerde doelman Gutor.

Hans Vanaken

Nauwelijks was afgetrapt of Hans Vanaken ramde van kortbij de 2-0 binnen op voorzet van Thomas Meunier. De eerste goal in het nationale shirt voor de middenvelder van Club Brugge. De wedstrijd kabbelde nadien verder. De Belgen haalden de voet van het gaspedaal, maar Wit-Rusland was niet bij machte voor gevaar te zorgen. Met de rust stilaan in zicht flitste Leandro Trossard. De middenvelder pegelde de bal loeihard van buiten de zestien in de bovenhoek en scoorde zo ook zijn eerste voor België. Nog was de zwart-geel-rode honger niet gestild. Dennis Praet loodste na een balverovering Doku door de buitenspelval. De youngster van Rennes bleef kalm en duwde de bal voorbij de uitkomende doelman.

Het wedstrijdbeeld na de pauze veranderde niet. Dennis Praet trapte meteen na de koffie vanop afstand de forfaitscore op het bord – ook voor de Leuvenaar zijn eerste bij de Belgen. Na ruim vijftig minuten stak Wit-Rusland voor het eerst zijn neus aan het venster, maar Kisljak schoot rakelings langs. Christian Benteke was intussen ingevallen en liet zich snel opmerken, toen hij een center van Toby Alderweireld in doel werkte.

Bondscoach tevreden

De thuisploeg tikte de hopeloze Wit-Russen helemaal zoek. Trossard (76.) scoorde zijn tweede, nadat hij de keeper omspeelde. België speelde de partij kalm uit. Vanaken (89.) scoorde in het slot zijn tweede: 8-0. Net niet de grootste zege voor België. In 2017 versloegen de Duivels Gibraltar met 9-0, in 2001 San Marino met 10-1.

“Deze wedstrijd en dit drieluik heeft me heel info gegeven”, reageerde bondscoach Roberto Martínez. “Er waren veel jongens voor het eerst bij, zij zien nu welk niveau er nodig is bij de nationale ploeg. Na zo’n wedstrijd als vandaag mag iedereen in de kern trots zijn. De prestatie van Dennis Praet deed me deugd. Hij kan heel veel posities aan: links, rechts, centraal. Vandaag had hij een wat meer defensieve rol, op de ‘zes’. De kwaliteiten van Jérémy Doku ken ik al lang. Je mag niet onderschatten hoe het is om als 18-jarige voor je land te spelen. Zijn manier van voetballen is een streling voor het oog.”

Kalme avond voor Mignolet

Martinez ging ook in op de afwezigheid op het wedstrijdblad van Yannick Carrasco, die de voorbije dagen onzeker was, en Thibaut Courtois. “Yannick trainde gisteren mee, maar we vonden dat hij niet honderd prcent was voor de wedstrijd. Thibaut werd vanochtend wakker met lichte schouderpijn. Normaal ging hij spelen maar we wilden geen risico nemen en gunden hem rust. Het lijkt mij een blessure die na twee à drie dagen voorbij is.”

Simon Mignolet beleefde een rustige avond.©YORICK JANSENS BELGA
Simon Mignolet beleefde een rustige avond.©YORICK JANSENS BELGA

Simon Mignolet, die Thibaut Courtois in doel verving, kende een kalme avond. “De hele ploeg speelde sterk, elke speler wilde zich tonen met oog op het EK”, aldus de keeper van Club Brugge. “De coach krijgt enkele moeilijke knopen om door te hakken voor de EK-selectie, want er zijn voor alle posten veel kandidaten. Laten we hopen dat er geen blessures meer vallen. Het is goed dat we vandaag veel scoren en de nul houden, we hebben prima gereageerd na de draw in Tsjechië.”

Europees kampioenschap

De Belgen openden hun parcours richting Qatar vorige woensdag in Leuven met een 3-1 zege tegen Wales. Zaterdag volgde een 1-1 draw in Praag tegen Tsjechië. Na drie duels staan ze met zeven punten aan kop, voor Tsjechië (4 ptn), dat na een late goal in Wales (1-0) verloor. Wales en Wit-Rusland (elk 2 wedstrijden) volgen met drie punten, voor een puntenloos Estland (2 wedstrijden).

Nu het eerste drieluik van de kwalificaties voor het WK 2022 achter de rug is, verschuift de blik van Roberto Martínez en co naar het EK, dat midden juni start en waar de Duivels in de groepsfase Rusland, Denemarken en Finland in de ogen kijken. Begin september pikt België de draad weer op met een nieuw drieluik in de WK-kwalificaties, dat begint met een verplaatsing naar Estland. Na de eindfase van de Nations League, in oktober, valt in november het doek over de WK-voorronde. (Belga)

België – Wit-Rusland 8-0 (rust: 4-0)

Scheidsrechter: Donatas Rumsas (Lit)

Doelpunten:

België: Batshuayi (14.), Vanaken (17. en 89.), Trossard (38. en 76), Doku (42.), Praet (49.), Benteke (70.)

Opstellingen:

België: Mignolet – Alderweireld, Denayer (46. Boyata), Vertonghen (cap) (64. Dendoncker) – Meunier, Praet (71. Tielemans), Vanaken, T. Hazard – Doku (77. Januzaj), Trossard, Batshuayi (46. Benteke).

Bondscoach: Roberto Martinez (Spa)

Wit-Rusland: Gutor – Polyakov, Pavlovets, Naumov, Yuzepchuk – Podstrelov (46. Signevich), Ebong (46. Savitski), Kislyak (61. Maevski), Stasevich (cap) – Lisakovich (74. Klimovich), Kendysh (87. Bakhar).

Bondscoach: Mikhail Markhel (WRu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier