Exclusieve peiling: Nieuwpoort en Oostende zijn koning en koningin van de kust

Nieuwpoort staat op nummer twee. De badplaats met historisch stadscentrum en één van de grootste jachthavens van Europa onderging de voorbije jaren dan ook een opmerkelijke metamorfose. © Westtoer
Hannes Hosten

Oostende blijft de Koningin der Badsteden. De West-Vlaming gaat daar immers het liefst op het strand bakken en braden, zo blijkt uit een peiling in opdracht van onze krant. Opvallend: net na Oostende volgt Nieuwpoort. Ver achter hen vervolledigt Koksijde het podium. Middelkerke en Bredene zijn het minst populair.

Wie op een uurtje of nog minder rijden van zee woont, is natuurlijk bevoorrecht. In de vakantieplannen van de West-Vlaming neemt de kust dan ook een centrale plaats in. Onze krant wou weten wat die plannen tijdens deze coronazomer precies zijn, en of we weer met zijn allen naar de kust trekken. 590 mensen namen deel aan de flitspeiling die we in de maand juni hebben afgenomen. Daarvan zegt 60 procent op uitstap te gaan naar zee. We vroegen ook naar de meest bezochte badplaatsen en dat leverde een interessant lijstje op.

Oostende aan kop

Oostende spant de kroon. Met zijn bruisende uitgaans-, cultuur- en shoppingleven blijft het voor de West-Vlaming de enige echte Stad aan Zee. 34 procent van de deelnemers aan onze peiling noemt Oostende als de badplaats waar ze het meest komen. Meteen daarna volgt, misschien voor sommigen wat verrassend, Nieuwpoort. De badplaats met historisch stadscentrum en één van de grootste jachthavens van Europa onderging de voorbije jaren dan ook een opmerkelijke metamorfose.

Koksijde vervolledigt de top drie met 21 procent en op vier staan het mondaine Knokke en het volksere Blankenberge met elk 17 procent. Op zes volgt De Haan met 14 procent, op zeven De Panne met 13 procent en op acht Zeebrugge met 12 procent. Hekkensluiters zijn Middelkerke met 11 procent en Bredene met 8 procent. Je kon meerdere antwoorden kiezen, maar blijkbaar denken het minst West-Vlamingen voor een daguitstapje aan de beide campinggemeenten bij uitstek.

Verschillen m/v

Bij sommige kustgemeenten is een opvallend verschil te zien tussen mannelijke en vrouwelijke deelnemers aan de flitspeiling. Zo noemt 13,1 procent van de deelnemende mannen Blankenberge bij zijn favorieten, maar kan de parel aan de kust slechts 5,3 procent van de West-Vlaamse vrouwen bekoren. Ook Zeebrugge moet het vooral hebben van de gezinnen waar manlief beslist: 8,7 procent van de mannen noemt Zeebrugge als meest bezochte badplaats tegenover slechts 4,7 procent van de vrouwen.

Omgekeerd is De Haan populair bij 9,9 procent van de vrouwen, maar de belle epoque-badplaats scoort maar bij 5,1 procent van de mannen. Hetzelfde fenomeen in Knokke-Heist, waar graaf Leopold Lippens en co 11,8 procent van de vrouwen aanspreken, maar slechts 7,8 procent van de mannen. Ook het Middelkerke van Jean-Marie Dedecker is favoriet bij 7,8 procent van de dames, maar slechts 3,9 van de mannen laten zich verleiden tot een uitstapje naar Middelkerke.

“Doet ons plezier”

De populariteit van Oostende doet burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) uiteraard glunderen. “Dit doet ons uiteraard veel plezier”, klinkt het op het Oostendse stadhuis. “We werken daar ook hard aan. Niet enkel vanuit het stadhuis, maar ook vanuit Toerisme Oostende, onze horeca-ondernemers en handelaars, de veiligheidsdiensten, de Oostendse cultuurpartners… Deze zeer uitzonderlijke zomer staan we eveneens met de hele stad klaar om iedereen te verwelkomen. We doen er alles aan om het voor de bezoekers en voor onze inwoners veilig én plezant te maken.”

Ook in Nieuwpoort is er vreugde over het goede resultaat. “Onze stad is de laatste jaren enorm geëvolueerd. We hebben niet alleen het strand, er zijn ook de vele shoppingmogelijkheden, de goede restaurants, onze promenade langs de IJzermonding… Dat trekt mensen aan”, zegt schepen van Toerisme Ann Gheeraert (CD&V). “Nieuwpoort is een heel mooie badplaats geworden. We hebben ook heel veel tweedeverblijvers uit het binnenland, zeker ook heel wat West-Vlaamse families.”

“Bezig aan relance”

Burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) van Middelkerke, gelegen tussen de toppers Nieuwpoort en Oostende, is niet verrast dat zijn badplaats aan de staart bengelt. “Dat komt door het wanbeleid uit het verleden“, is hij overtuigd. “De mensen hebben mij verkozen om werk te maken van een relance. We zijn volop aan het bouwen: een nieuw casino, een nieuw zwembad. Ik ben nog maar anderhalf jaar bezig, hé. Over enkele jaren staan wij op nummer één (lacht). Nu, er komt wel volk genoeg hoor naar Middelkerke. Op dat vlak hebben wij niet te klagen.”

De enige badplaats aan onze kust zonder zeedijk, Bredene, staat helemaal onderaan in onze peiling. Toch strookt dat niet met wat burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) in de dagelijkse praktijk ervaart. “Wij zitten in de lift tot en met“, zegt hij. “We zijn een nieuw zwembad aan het bouwen, lokken alsmaar meer wintertoerisme… Dit resultaat is helemaal tegenstrijdig met wat wij hier aanvoelen. Ik vind dit niet zo relevant. Wij moeten juist ons best doen om mee te kunnen met de vraag.”

Onze populairste badplaatsen

Oostende 34%

Nieuwpoort 33%

Koksijde 21%

Knokke-Heist 17%

Blankenberge 17%

De Haan 14%

De Panne 13%

Zeebrugge 12%

Middelkerke 11%

Bredene 8%

Exclusieve peiling: Nieuwpoort en Oostende zijn koning en koningin van de kust

Zo gaan we straks naar het strand

Enkele weken geleden leek het strand nog zo goed als onbereikbaar te worden deze zomer, maar intussen is de kalmte teruggekeerd. Enkel Oostende werkt nog met een reservatiesysteem voor de drukste stranden en dan nog enkel voor de drukste dagen. Nu zaterdag 27 juni gaan de strandredders op alle reddingsposten van start.

Oostende houdt als enige een reservatiesysteem over, maar enkel voor de allerdrukste dagen en dat zijn er hoogstens tien. Ze worden minstens drie dagen op voorhand aangekondigd. Reserveren is gratis.

Bredene laat enkel dagtoeristen toe op twee van de zes strandposten, 4 en 6 bis. Dat wordt al geafficheerd op de invalswegen. Zone 6 bis is het vroegere naaktstrand, waar dit jaar voor één keer ook textiel is toegelaten. De zones 1, 2, 3 en 6 (vijf bestaat niet) zijn voor Bredenaars en verblijfstoeristen.

Blankenberge beperkt het aantal strandgasten tot 10.000 per dag, een derde van wat anders op een drukke zomerdag komt. Het strand wordt ingedeeld in vijf zones, met telkens een maximaal bezoekersaantal.

In Koksijde wordt het strand in acht zones ingedeeld. Per zone wordt de drukte op het strand aangegeven via een kleurcode. Bij te grote drukte (code rood) is die zone volzet en moet je naar een ander stuk strand. De info is in real-time te raadplegen op smartphone en tablet.

Ook Nieuwpoort werkt met vijf strandzones, elk met een eigen kleur en symbool. Ter hoogte van de Zeedijk krijgen de vijf zones elk één ingang. Strandcoaches monitoren de capaciteit en als er zich te veel mensen in één zone bevinden, sturen ze de badgasten naar een andere zone.

De Panne zet in op meer sanitair en werkte een inrichtings- en circulatieplan uit voor de Zeedijk en het handelscentrum, met op de Zeedijk éénrichtingsverkeer voor wandelaars en géén gocarts. Op het strand kan je vrij plaatsnemen.

In De Haan kan je gewoon naar het strand gaan, ter plaatse worden wel extra richtlijnen voor het zachte en het harde strand meegegeven.

Ook in Zeebrugge kan je met jouw bubbel vrij op het strand gaan zitten.

In Middelkerke komt er een lasersysteem om het aantal strandgasten te tellen, maar geen beperking van het aantal.

In Knokke-Heist zullen ‘cabriocabines’ geplaatst worden voor bubbels tot acht personen. Het zijn zones van drie bij drie meter, afgezet met netten. Je moet ze niet vooraf reserveren. Wie het eerst komt, maakt het meest kans op een cabriocabine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier