Ex-winnaars in organisatie van Kasteelcross

Christophe en Marc Vandevivere zijn verantwoordelijk voor het parcours van de Kasteelcross. © ZB
Redactie KW

Marc (62) en Christophe Vandevivere (37) zijn als bestuursleden van veloclub Eendracht maakt Macht verantwoordelijk voor het parcours van de Kasteelcross die op 25 januari in Zonnebeke wordt verreden. Jaren terug schreven beiden de cross als renner op hun naam.

Marc Vandevivere werkte vroeger als pistoolschilder en is nu met pensioen. Op 15-jarige leeftijd begon hij te koersen, zowel op de weg als in het veld. “Het was de periode van Ivan Messelis, Paul Debrauwer, de gebroeders Rudy en Danny De Bie, Paul Herygers en Liboton. Ja, ik heb zelfs nog gekoerst met Roger De Vlaeminck. Allen zijn nog na mij geëindigd, behalve Roland Liboton“, vertelt Marc, die zijn hoogtepunt bereikte in 1984 in Ost, toen hij onder leiding van bondscoach Bert Vermeire 16de eindigde op het WK bij de amateurs. Op 34-jarige leeftijd stopte hij met koersen.

Christophe (37), die schrijnwerker is van beroep, trad in de voetsporen van zijn oom. “Mijn broer Frederik koerste ook en thuis volgden we alle wedstrijden van oom Marc. Zo ben ik ook maar begonnen. Ik combineerde ook de weg en het veld en hield het voor bekeken na de beloften. In de wedstrijd toonde ik voldoende karakter, maar niet op training”, lacht Christophe.

Gelijkenissen

Er zijn heel wat gelijkenissen tussen Christophe en Marc. Zo combineerden beiden voetbal en wielrennen. Marc schreef in 1985 de Kasteelcross op zijn naam, toen nog een B-veldrit. Christophe werd in de Kasteelcross tweede bij de nieuwelingen, derde bij de juniores en won de cross als tweedejaarsjunior. “De tijden kun je natuurlijk niet met elkaar vergelijken. Er waren toen zelfs nog geen linten gespannen, als renner moesten we de pijlen volgen. Nu is ook alles veel commerciëler geworden en er komen meer supporters op af. Toen ik stopte, heb ik drie jaar geen fiets aangeraakt. Later ben ik dan mee opgetrokken met Christophe en zijn broer en daarna ook, tot nu nog, met mijn schoonbroer Kris Lapere. Sinds vorig jaar ben ik aangesloten bij WTC Zonnebeke en had ik 11.300 km op de teller staan”, zegt Marc.

“Mocht ik nu crossen, dan zou ik er meer inspanningen voor leveren” – Christophe Vandevivere

Nadat Christophe gestopt was, bleef Marc de koers volgen en na enkele jaren nam hij een nieuwe start bij de D-renners. Maar de combinatie met zijn werk was niet ideaal. Beiden zijn er echter van overtuigd dat, indien ze konden, alles zouden overdoen. “Ik zou er nu zeker meer inspanningen voor leveren“, meent Christophe.

Grote tenoren

In de Kasteelcross zijn beiden verantwoordelijk voor het parcours. “Zonder chauvinistisch te zijn, mag ik spreken van een heel mooi overzichtelijk parcours”, stelt Christophe. “Voor het eerst is er dit jaar een dubbele materiaalpost. Zo hebben de renners minder fietsen nodig. De Kasteelcross is echt een van de topevenementen van het jaar geworden. Dit jaar hebben we een uitzonderlijk mooie affiche. Het is misschien de laatste keer dat we die grote tenoren tegen elkaar kunnen uitspelen”, aldus Marc en Christophe. Tot slot gaf Christophe nog mee dat het praktisch zeker is dat Seppe Vanthourenhout, zoon van bondscoach Sven Vanthourenhout, in Zonnebeke zijn eerste wedstrijd bij de nieuwelingen zal rijden. De Kasteelcross vindt plaats op zaterdag 25 januari in het kasteeldomein met om 11 uur de nieuwelingen, om 12 uur de juniores, om 13.45 uur de dames en om 15 uur de heren elite en beloften. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier