Ex-werknemer steelt en verkoopt tractor

Een dag nadat grondwerker André Martens uit Zerkegem een opsporingsbericht verspreidde met daarin een beloning van liefst 1.000 euro om zijn bijna 50 jaar oude gestolen tractor terug te vinden is het voertuig terecht. “Ze bleek gestolen te zijn door een ex-werknemer, een enorme ontgoocheling”, zucht André.

André Martens is blij dat de zoektocht naar zijn gestolen tractor ten einde is. © JH

Het is al een week geleden dat de groene Fendt van bouwjaar 1972 gestolen werd langs een veld in de Lampernissestraat in Oostkerke (Diksmuide). Omdat er de eerste dagen geen nieuws kwam over de diefstal besloot André Martens (66) van het gelijknamige grond- en kraanwerkersbedrijf in Zerkegem een oproep te lanceren.

Daarin loofde hij liefst 1.000 euro uit die leidde naar de gouden tip. Die oproep werd intussen vele honderden keren gedeeld. En zelf spaarde André ook kosten noch moeite om zijn geliefde tractor terug te vinden. Hij liet grote spandoeken drukken van 2 op 4 meter met daarin nog eens zijn oproep. Die plaatste hij onder andere langs het veld in Oostkerke. Al die moeite leidde nu tot resultaat: de tractor is terecht.

Verkocht voor 2.500 euro

“In de loop van maandagavond belde mij plots een man uit Passendale op”, vertelt André. “Hij had een groot vermoeden dat mijn gestolen tractor bij hem stond. Hij had die immers net overgekocht voor 2.500 euro maar moest die nog betalen.”

“Ik beschreef de tractor aan de hand van de kleine wieltjes en andere bijzonderheden en die man aan de telefoon zei dat alles overeen kwam. Daarna vroeg ik hem om te zoeken naar de papieren. Die zitten immers in een afgesloten box in de tractor maar die is moeilijk open te krijgen.”

“Het was goed mogelijk dat de dief die papieren niet gevonden had. Met mijn instructies kon de man uit Passendale ze openkrijgen en effectief: daarin zaten al de papieren op mijn naam van de verzekering en dergelijke. Maandagavond ben ik dan nog naar Passendale gereden om mijn tractor te gaan bekijken.”

Dief is ex-werknemer

Bleef er nog de vraag wie de tractor had gestolen. Daarop kwam snel een antwoord, maar die liet André wat in shock achter. “Die man uit Passendale vertelde de naam van de verkoper en toen heb ik stevig gevloekt”, zegt hij. “Ik herkende de naam meteen. Het gaat om een man die in maart en april aan de slag was voor mij. Hij heeft zelf nog aan die tractor gesleuteld, ook in Oostkerke. Hij wist hem dus staan.”

“En hij wist ook hoe hij ermee moest rijden want met zo’n oude tractor is dat niet vanzelfsprekend. Ik heb die man altijd met respect behandeld en hij is voor al zijn diensten betaald geworden. Blijkbaar zou hij financiële problemen hebben door de coronacrisis en had hij daarom het plan opgevat om mijn tractor te stelen en te verkopen. Dat de dief een bekende is van mij, is voor mij een enorme ontgoocheling.”

Beloning van 1.000 euro

André nam intussen contact op met de politie en ook het parket van Ieper werd verwittigd. Er wordt nu verder onderzoek gevoerd naar de diefstal. André mocht van de politie een dag later zijn geliefde Fendt terug ophalen en is van plan om klacht in te dienen tegen de dief.

“Ik laat het hier zeker niet bij maar laat nu het gerecht zijn werk doen. Ik ben vooral blij dat ik mijn trouwe tractor terug heb. Die man uit Passendale krijgt zeker zijn beloning van 1.000 euro. Als hij niet zo eerlijk was geweest om te bellen, zou ik die nooit teruggevonden hebben”, besluit André. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.