Ex-Verpleegkundigen Peter en Emmy openen op 1 juli horecazaak Kasteelhoeve

Peter en Emmy verlangen om hun eerste klanten te verwennen op donderdag 1 juli.© xcom
Peter en Emmy verlangen om hun eerste klanten te verwennen op donderdag 1 juli.© xcom
Xavier Coppens

Na twee jaar van vergunningen aanvragen, renoveren, verbouwen, achterstand oplopen door corona en de strenge eisen van Onroerend Erfgoed, wordt de oudste hoeve van Rekkem op 1 juli een nieuwe horecaparel. Eigenaars Peter Cruycke en Emmy Vergucht uit Gullegem zetten alles op alles om hun droomhoeve af te werken voor de opening. En laat de gasten dan maar komen!

Een oude, charmante hoeve die omgetoverd wordt tot een culinair pareltje, met authentieke eetruimtes, een gezellige binnenplaats, speeltuinen, veel binnen- en buitenruimte. Het is voor Peter Cruycke (42) en Emmy Vergucht ( 39) een droom die vanaf donderdag 1 juli eindelijk werkelijkheid wordt. Wie dezer dagen een glimp opvangt van de binnenplaats of van het interieur, beseft dat er nog wat werk op de plank ligt, maar er wordt met man en macht gewerkt om de historische horecahoeve op tijd operationeel te krijgen.

Kindvriendelijk

“We zijn allebei verpleegkundigen, maar ik droom al meer dan tien jaar van een eigen horecazaak. We hebben drie kinderen: Robbe, Marie en Warre. Als we ooit een eigen zaak zouden starten, moest die in de eerste plaats kindvriendelijk zijn, dat was zeker. Voor ik op zoek ging naar een pand, volgde ik een driejarige opleiding Restauranthouder bij Syntra West en leerde heel veel bij”, vertelt Peter.

“Ik dacht eerder aan een B&B in Italië, maar plots viel het oog van mijn man op de oude hoeve in Rekkem”, pikt Emmy in. “Op 1 januari 2018 tekenden we een aankoopoptie, maar het zou nog vele maanden duren eer ik het allemaal goed en wel besefte.”

Oudste gebouw in Rekkem

Uiteindelijk tekende het koppel de akte in februari 2019. Zo kochten ze het oudste gebouw van Rekkem. De hoeve zou van voor 1365 dateren. Het opvallende poortgebouw werd in 1851 bijgeplaatst.

“We lieten onze plannen naar concrete acties vertalen, en hoopten al in juni 2020 te openen. Helaas, de strenge eisen van Onroerend Erfgoed staken daar een stokje voor. Want zowel het hoofdgebouw als de gevel van de feestzaal, de hoofdpoort én de buitenbar zijn beschermd. De nodige vergunningen lieten op zich wachten en corona deed daar nog een schepje bovenop. Achteraf gezien mogen we blij zijn dat we pas kunnen opengaan nadat de coronacrisis bijna achter de rug is.”

Binnen en buiten tafelen

“De charme van de oude kasteelhoeve willen we uitspelen. Er kan getafeld worden in zeven ruimtes: op het gelijkvloers, de eerste en de tweede verdieping. Zo krijgen we een huiselijke sfeer, met ruimtes tot maximaal 30 personen en een feestzaal met 60 plaatsen. Elke ruimte krijgt een naam van een familie die een link heeft met de hoeve. Zo is een van onze zalen genoemd naar de laatste eigenaars, de familie Wyseur. Aan de bar, naast de keuken, komen er zeteltjes, waar je een aperitief kan drinken. Buiten zijn er twee terrassen en een buitenbar. Hoewel we hier best veel volk kunnen ontvangen, zal het hier nooit echt druk overkomen. Zowel binnen als buiten komen dezelfde tafels, en daarvoor lieten we steenschotten maken, want die passen in het decor van de hoeve”, schetst Peter.

Op het ene terras is er een kleine speeltuin voor de allerkleinsten, op het binnenplein een groot terras met erachter een voetbalveldje en een avontuurlijke speeltoren. De hoeve baadt in het groen, met een fruitgaard met liefst veertig West-Vlaamse rassen, kindvriendelijke schapen en enkele hangbuikvarkens. Tegen de winter komt er ook een indoorspeelplein, met op de eerste verdieping een ‘chillruimte’ voor tieners. Voor de afwerking is duurzaam materiaal gebruikt, en de vele lantaarns op en rond het binnenplein zorgen voor extra sfeer.

De hele zomer is de nieuwe horecazaak zeven dagen op zeven open, vanaf 11 uur. “We werken met een team van 45 krachten, met naast enkele vaste medewerkers heel wat jobstudenten. Naast het familierestaurant willen we ook de nodige infrastructuur bieden aan verenigingen en bedrijven: workshops, teambuilding, seminaries, vergaderen, bijscholingen: bij ons is het allemaal mogelijk en we voorzien de nodige digitale hulpmiddelen. Mensen met een beperking of rolstoelgebruikers kunnen dankzij de lift plaatsnemen op de eerste verdieping”, vertelt Emmy.

Race tegen de klok

De binnentuin van de hoeve was vele jaren het decor voor evocaties en wagenspelen tijdens de Breughelfeesten. Vandaar dat de nieuwsgierigheid bij de Rekkemnaars extra groot is om het resultaat na de verbouwingen te zien. Uiteraard ook om in de living van Albert Wyseur of in een van de oude schuren te tafelen.

Het wordt een race tegen de klok om alles rond te krijgen, maar op donderdag 1 juli gaat de Kasteelhoeve open. Emmy en Peter hebben een vaste kok, maar Peter zal inspringen indien nodig, terwijl Emmy verantwoordelijk wordt voor de zaal. Samen zijn ze er helemaal klaar voor.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.