Ex-sluiswachter Bernard Rabaey uit Nieuwpoort bezit ruim tachtig historische maquettes

foto IV©Isabelle Vanhassel IV
foto IV©Isabelle Vanhassel IV
Redactie KW

Bernard Rabaey (63) was veertig jaar lang sluiswachter in Nieuwpoort. Voordien voer hij anderhalf jaar mee met een binnenvaartschip, maar het varen zelf trok hem niet zo aan. Als kind van een binnenscheepvaartfamilie bleef hij echter altijd geïnteresseerd in de branche. Hij verzamelt alles wat ermee te maken heeft en is de trotse bezitter van meer dan tachtig maquettes van binnenvaartschepen.

De naam Rabaey en de binnenscheepvaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Echte Nieuwpoortenaars zullen zich ongetwijfeld De Tombelletjes herinneren, want zo werd de familie in de volksmond genoemd, naar de naam van het vrachtschip waarmee vader César jarenlang op de binnenwateren goederen als tarwe en kolen vervoerde. César en Marie Nevejans baatten trouwens ook lang een café uit in de omgeving van het sluizencomplex in Nieuwpoort.

“Mijn vader hoopte dat ik De Tombelle zou overnemen van hem, en ik heb ook anderhalf jaar gevaren, maar ik voelde dat ik dat niet mijn hele leven wilde doen”, vertelt Bernard. “Weet je, als je dat wil doen, moet je ook geboren zijn op een boot en bij mij was dat niet het geval. Mijn oudste broer Henri (73) heeft dat wel gedaan. Hij voer onder meer op de Rijn en werd geroemd als de beste schipper van België.”

“Ik koos ervoor om sluiswachter te worden en dat heb ik me niet beklaagd, hoor. Ik bleef op die manier verbonden met de scheepvaart, het water en de zee, en geïnteresseerd in alles wat met de binnenscheepvaart te maken heeft.”

In Bernards living staat natuurlijk een maquette van De Tombelle. Maar waar haalt hij al die maquettes eigenlijk vandaan?

“Het was indertijd een traditie dat iedere schipper een maquette liet maken van zijn schip. Dat gebeurde niet op schaal, zoals nu het geval is, maar de maker moest voortgaan op de aanwijzingen van de schipper en de bemanning. Toch werden er toen pareltjes gemaakt en dat, samen met de liefde voor de binnenscheepvaart, heeft mij ertoe aangezet om meer maquettes in mijn bezit te krijgen. Bevriende schippers die ermee stopten of families van overleden schippers bezorgden mij de maquette van hun schip, omdat ze wisten dat die in goede handen terechtkwam. Ik heb er ook een paar gekocht.”

Dat vraagt plaats

“Nu heb ik ongeveer tachtig maquettes van binnenvaartschepen in huis. Beneden staan er maar twee, want zo’n maquette neemt toch gauw wat plaats in, met een lengte van pakweg zeventig centimeter, een breedte van vijftien centimeter en een hoogte van vijfendertig centimeter. Dat loopt vlug op, hé.”

“Ik verzamel ook alles wat met de binnenscheepvaart te maken heeft, zoals bidprentjes van schippers, boeken en postkaarten waar binnenvaartschepen op te zien zijn. Het is een hobby met een emotionele waarde”, besluit Bernard.

(PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier