Ex-parochianen wuiven Gullegemse pastoor Guido blij uit

Priester Guido (links) en zijn opvolger Jan Parmentier. © André Vlerick
Redactie KW

De parochianen van Gullegem en Moorsele kwamen zaterdag 11 september massaal bijeen in de Sint-Amanduskerk om hun vroegere pastoor, Guido Deman, ondertussen al ruim een jaar meewerkend priester in het dekenaat Menen, nabij te zijn en te danken voor de vele jaren dat hij hun herder en voorganger was.

Priester Guido was 24 jaar lang pastoor in Gullegem en kreeg er met de tijd ook Moorsele bij. Op 3 juni 2020 legde hij zijn ambt als pastoor neer. Inmiddels werkt hij onder meer nog mee als aalmoezenier in de woonzorgcentra van Gullegem en Moorsele. Echt officieel afscheid nemen van zijn parochies zat er door de coronabeperkingen tot vandaag nog steeds niet in. Tot afgelopen zaterdag.

Herinneringen ophalen

En de parochianen waren duidelijk van plan om van een groot deel van hun herwonnen vrijheid te genieten, zo bleek. Zij maakten gebruik van de dankviering, waarin priester Guido samen met zijn opvolger priester Jan Parmentier voorging, nog eens gebruik om terug te blikken en herinneringen op te halen. De dienst werd opgeluisterd door parochiekoor Sursum Corda en wij zagen afgevaardigden van de christelijke verenigingen, de school en vooral zeer veel gewone gelovigen die, elk op hun manier, de kerk vandaag gestalte geven.

Dat als speciale intentie ook werd teruggedacht aan het zware ongeval dat op 14 september 1997 het leven kostte aan vijf Gullegemse bedevaarders naar Dadizele en 16 onder hen zwaar verwondde. “Een gebeurtenis die me voor het leven heeft getekend”, bekende priester Guido.

Herder

Toch werden vooral de vele blije herinneringen nog eens boven gehaald en dankte de priester vooral voor de kansen die hij kreeg om mensen vleugels te geven door de verantwoordelijkheden die hij in de loop der jaren mocht delegeren. “Dank, dat ik de herder mocht zijn die de kudde bijeenhoudt. Een kudde die ik in mijn hart blijf dragen”, zei hij in zijn preek. “En voor wie mijn deur zal blijven openstaan.”

Aan het eind van de viering mocht priester Guido onder luid applaus van zijn ex-parochianen een groot boeket bloemen in ontvangst nemen en kon hij daarna op een receptie achteraan de kerk nog wat napraten. “Hopelijk mag ik jullie nog lang voor de voeten blijven lopen”, zei hij. “Tenslotte blijf ik in Gullegem wonen.” (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier