Ex-para die 8 maanden geleden in Kenia vermoord werd, is papa geworden

Liam Yanni Van Hamme © TL
Redactie KW

Dimitri Van Hamme werd neergeschoten toen hij zijn één maand zwangere vriendin wilde beschermen.

Woensdagmorgen werd Liam Yanni Van Hamme in een ziekenhuis in Kenia geboren. Zijn Belgische vader, Dimitri Van Hamme (31) uit Oostkamp, zal het jongetje echter nooit kunnen leren kennen. Die werd namelijk neergeschoten toen hij acht maanden geleden zijn ongeboren zoon en de toekomstige moeder wou beschermen. De enige troost voor het jonge gezin is dat hij wel nog geweten heeft dat hij vader zou worden. “Ik ben enorm gelukkig met dit prachtige geschenk van mijn zoon”, zegt kersverse oma Martine Becue. “Hij heeft de handen en de ogen van onze Dimi.”

Ex-para die 8 maanden geleden in Kenia vermoord werd, is papa geworden

De Belgische ex-para werd eind 2014 neergeschoten na een verjaardagsfeestje. Hij wilde net met zijn vriendin naar huis gaan toen twee overvallers toesloegen. Ze namen eerst Babra onder schot. Toen Dimi recht sprong om haar te redden, werd hij ook neergeschoten. Hij bezweek niet veel later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zijn vriendin raakte ook zwaar gewond, maar sloeg zich erdoor en beviel nu dus van zijn baby.

‘Yanni betekent godsgeschenk‘, zegt oma Martine. “Dimi noemde zijn zus altijd een godsgeschenk. En dit kleine kereltje is dat voor ons ook.” Martine is al enkele weken in Kenia om haar schoondochter bij te staan en is nu een heel trotse oma. Maar binnen twee weken zal ze haar kleinkind opnieuw met pijn in het hart moeten verlaten. “We hadden na de schietpartij al geprobeerd om een toeristenvisum voor Babra te regelen zodat we haar hier konden laten verzorgen en opvolgen“, zegt Martine. “Maar tot onze grote verbazing werd dat geweigerd.”

We moeten eerst via dna aantonen dat het Dimi’s kind is

Daarom reisde Martine begin juni dan maar zelf naar Kenia af. “Babra stond er daar helemaal alleen voor”, zegt ze. “Sindsdien doen wij alles samen. Samen met mijn man bracht ik alles hier in gereedheid voor de komst van de baby. Heel wat familie en vrienden zetten initiatieven op poten om ons financieel en materieel te steunen.”

Martine lijkt zich er al bij neergelegd te hebben dat haar kleinkind in Kenia zal opgroeien. Maar ze wil hem of haar wel ook even naar België halen. “We moeten eerst via dna aantonen dat het Dimi’s kind is”, zegt ze. ‘Dan zou Babra een tijdje bij ons kunnen blijven. Dimi werd in België begraven, dus dan kan zij ook deftig afscheid van hem nemen.’

(TL)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier