Ex-kelner Oesterput die uit de kassa stal vraagt opschorting van straf

© Getty Images Stockfoto
Redactie KW

Een ex-kelner van het Blankenbergse restaurant Oesterput vraagt in beroep opschorting van straf. Hij zat jarenlang met zijn vingers in de kassa, maar ontkent dat hij meer dan 300.000 euro stal.

Ex-kelner Tom M. werd in eerste aanleg veroordeeld nog tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan één effectief. In 2016 werd hij betrapt toen hij op 14 dagen tijd voor 900 euro uit de kassa stal. Het gerecht becijferde dat M. sinds 2004 liefst 303.000 euro uit de kassa achterover had gedrukt en op zijn eigen rekening had gestort.

Maar volgens zijn advocaat begon het stelen niet in 2004, maar pas drie jaar voor de betrapping: na de breuk met zijn vriendin en de invoering van de witte kassa. Bovendien hield de politie volgens hem bij de stortingen op de rekeningen ook geen rekening met zijn zwart inkomen, fooien en vakantiegeld. M. is volgens zijn advocaat in Blankenberge ook door het slijk gehaald, kwam in een sociaal isolement te zitten en is daarom gevlucht naar Mallorca. Daar zou hij nu leven van het verhuur van voertuigen en daarmee zo’n 1.200euro per maand verdienen. “Hij heeft zijn spijt betuigd en dat was gemeend.”

“Zelfs ik kan dat niet betalen”

Maar volgens het openbaar ministerie is de veertiger vandaag de dag toch niet zo ongelukkig. “Het is hier al ‘put’ wat de klok slaat: ‘Oesterput’, ‘een put gemaakt’ ‘hij zit in de put’. Maar op foto’s die hij op Facebook post, blijkt dat toch niet. Het is eerder ‘Yolo’ en elke dag Tomorowland.” Ook voordien leefde hij volgens de procureur-generaal fel boven zijn stand met dure reizen, luxueuze merkkledij, een Rolex, … . “Een reis naar Thailand, een reis naar Aurba voor 5.000 euro, … . Zelfs met mijn wedde kan ik dat allemaal niet betalen. Maar ik heb natuurlijk geen werkgever bij wie ik het tekort zomaar kan pakken”, klonk het cynisch bij de rechter. Hij vorderde twee jaar effectief en een boete van 100 euro. Volgens de advocate van de Oesterput signaleerde de boekhouder al jaren grote kastekorten en bedraagt de schade minstens 303.000 euro, maar wellicht veel meer. Uitspraak op 23 juni. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.