Ex-kankerpatiëntes Chris en Stientje stappen onze kust af voor het goede doel

Chris Tahon (links) en Stientje Soens stappen 30 km langs de kust tegen kanker: "We willen tonen dat je de moed niet mag opgeven." (GF)
Hannes Hosten

Chris Tahon (56) uit Oostende en Christine ‘Stientje’ Soens (55) uit Brugge herstelden vijf jaar geleden allebei van borstkanker. Maar de ziekte blijft hun leven bepalen. Niet alleen omdat ze nog elk jaar op controle moeten, Chris en Stientje proberen er ook iets positiefs van te maken. Op zaterdag 4 april stappen ze elkaar tegemoet, elk 30 km langs onze kustlijn, onder de noemer ‘Move@thecoast’. Zo zamelen ze geld in voor de Stichting tegen Kanker.

Chris en Stientje herstelden vijf jaar geleden allebei van borstkanker, maar toen kenden ze elkaar nog niet. Ze leerden elkaar pas later kennen, door de Levensloop-acties van de Stichting tegen Kanker. Levensloop is een wereldwijd wandelevenement dat in 2020 op 38 plaatsen in België plaatsvindt, onder meer in Koksijde. Teams lossen elkaar af om alles samen 24 uren te stappen en zo mensen te herdenken die aan kanker stierven, mensen te steunen die de ziekte overleefden of er nog tegen vechten en om samen de strijd aan te gaan tegen kanker. Voor hun inzet voor de Levenslopen kregen Chris en Stientje begin dit jaar de internationale eretitel Global Hero of Hope.

Niet genezen

“Ik moest mijn werk als onthaalouder een schooljaar stilleggen door de ziekte”, vertelt Chris. “Ik bleef wel zo actief mogelijk: ik speelde in d’Ostendsche Revue, volgde pianolessen en deed mee aan een loopwedstrijd. Intussen ben ik hersteld, maar er wordt niet meer gezegd dat ik genezen ben. De kanker is in rust. Ikneem nog medicatie om de ziekte te onderdrukken. Ik moet nog jaarlijks op onderzoek en ben vatbaarder voor ziektes. Zo kreeg ik twee jaar geleden een longontsteking in de zomer.”

“Het haarverlies vond ik als vrouw heel erg”, aldus Stientje. “Op de ochtend van nieuwjaar werd ik wakker met een eerste pluk haar op mijn hoofdkussen. Dat was mijn gelukkig nieuwjaar. Tot de zomer droeg ik een pruik en voelde me daar beter mee. Ik werd ook ziek van de behandeling. Na de vijfde chemo waren mijn waarden niet goed. De moed zonk me in de schoenen. Maar beetje bij beetje kwam ik er bovenop. Gelukkig kon ik er over praten en kreeg ik veel steun van vrienden en familie. Op zo’n moment weet je wie je vrienden zijn hoor. Maar je moet het zelf doorstaan. En het opvolgen. Je wordt nog constant met de ziekte geconfronteerd. Maar dat moet je aanvaarden en ermee leren leven.”

Levensloop

“Ik doe hetzelfde of zelfs nog meer dan voor ik ziek was”, zegt Chris. “Ik werk weer als onthaalouder, doe mee aan de revue, speel muziek… Ik heb een druk leven en durf nu ook meer dan vroeger. Voor de actie Move@thecoast ging ik de burgemeesters van de kustgemeenten vragen of ze willen meewerken. Dat had ik vroeger nooit gedurfd. Het is ook al vijf jaar dat ik met mijn team De bende van d’Ostendsche Chris meedoe aan Levensloop. Vorig jaar organiseerden we zelfs elke maand een activiteit, zoals een stoofvleesavond, moederdagontbijt en wafelverkoop. Dat bracht alles samen 8.000 euro op. Aan die Levenslopen hielden we heel mooie vriendschappen over. Het schept een band.”

“Ik leerde Levensloop kennen toen ik in het ziekenhuis lag”, doet Stientje haar verhaal. “Ik besloot om mee te doen in Brugge. Dat greep me enorm aan. Je krijgt er enorm veel energie van. Het gevoel ook dat je er niet alleen voor staat. Ik behoor nu al vijf jaar tot het organiserend comité in Brugge en probeerde ook al vijf keer enkele rondjes mee te stappen, maar de vermoeidheid slaat bij mij snel toe. Ik bezoek ook veel Levenslopen. Het is zo dat wij elkaar een drietal jaar terug leerden kennen. Vorig jaar wachtte ik Chris op bij haar aankomst in Koksijde. Zo ontstond het idee om eens samen iets te doen aan de kust. Ik woon wel in Brugge, maar ben van Blankenberge afkomstig. De zee zit dus in mijn hart.”

Kinderkankerdag

Op zaterdag 4 april, de eerste dag van de paasvakantie, stappen we elk 30 km langs de kust”, doet Chris het plan uit de doeken. We starten om 11 uur, ik in De Panne, Stientje in Knokke, en we ontmoeten elkaar omstreeks 18 uur aan de Phare East, de bar-bistro van watersportclub OSRC, op het strand van de Oosteroever in Oostende. We wandelen op strand en dijk, behalve waar het echt niet kan. In elke kustgemeente zal de burgemeester of schepen ons opwachten en een eindje meestappen. Overal is er ook wel een actie voor de Stichting tegen Kanker. Via onze actie willen we geld inzamelen voor een goed doel, de Kinderkankerdag in Planckendael, die elk jaar plaatsvindt met grote ondersteuning van de Stichting tegen Kanker.”

Move@thecoast kan rekenen op een ruime schare medewerkers. Peter en meter zijn Oostends schepen van Sport Bart Plasschaert (CD&V) en meervoudig Belgisch judokampioene Dalila Sterckx, eveneens uit Oostende. Jean-Pierre Bousse, de man van Chris, en Jean-Marie Thomas, de partner van Stientje, rijden mee in de volgwagens. De organisaties van alle Belgische Levenslopen zegden hun steun toe of proberen zelfs af te komen. “Met deze actie willen we aan mensen met kanker tonen dat er nog leven is na kanker”, zegt Stientje. “Je mag nooit de moed opgeven, nooit bij de pakken blijven zitten. Dat is onze boodschap: geef niet op!”

Wie de actie wil steunen, kan storten op move@thecoast, BE94 7360 1599 0314 of via https://idonatefor.cancer.be/projects/move-thecoast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier