Ex-kankerpatiënten sporten hun zorgen weg bij OK Waregem

Tine Vancoillie en Christine Terryn zijn heel tevreden dat ze de stap gezet hebben naar OK Waregem. © HDV
Redactie KW

De zomer is ondertussen halfweg, maar het verenigingsleven maakt zich stilaan op voor een nieuw werkjaar. Ook bij vzw Ontmoeting en Ontspanning Kanker Waregem starten er binnenkort lessen aquagym, yoga en fitness. Op maat van mensen die kanker hebben of gehad hebben. “Dankzij OK blijf je in beweging en kom je in contact met lotgenoten”, zeggen Tine Vancoillie en Christine Terryn.

OK Waregem is een deel van de ruimere vereniging Ontmoeting en Ontspanning Kanker en organiseert elke dinsdagnamiddag aquagym in zwembad De Treffer en yoga op woensdagnamiddag in ontmoetingscentrum De Roose. Voor fitness kan je dan weer terecht in de afdelingen van Roeselare en Izegem. “Tijdens de schoolvakanties lopen de lessen niet, maar dan houden we uitstapjes met onze leden”, vertelt Tine Vancoillie (53). “Denk dan maar aan wandelingen, een massagesessie of een bezoek aan Escargots Des Flandres”, vult Christine Terryn (53) aan.

Meerwaarde bieden

Het voornaamste doel van de vereniging is om een meerwaarde te bieden in het leven van kankerpatiënten, gezinsleden en begeleiders. Ontmoeting en Ontspanning Kanker doet dat aan de hand van sport. “De lessen worden helemaal op maat gegeven. Je doet de oefeningen op je eigen tempo, dat is niet altijd een intens tempo, maar niemand vindt dat erg natuurlijk”, zegt Tine. “Al gaat het ruimer dan dat: alles begint bij het sociaal contact dat de leden ondervinden. We hebben allemaal hetzelfde meegemaakt, toch moet het niet altijd over kanker gaan, natuurlijk.”

We hebben allemaal hetzelfde meegemaakt, maar het moet niet altijd over kanker gaan

Tine en Christine zijn elk op hun eigen manier in contact gekomen met OK Waregem, en zijn heel tevreden dat ze de stap gezet hebben. Tine, die afkomstig is uit Wortegem-Petegem, vertelt: “Het is ondertussen zeven jaar geleden dat ik borstkanker kreeg en tijdens mijn behandeling verwees de oncoloog mij door naar revalidatie in Kortrijk. Ik heb één à twee jaar yoga en aquagym gevolgd bij een organisatie die ondertussen niet meer bestaat. Later leerde ik OK kennen, waar ik dezelfde sporten kon beoefenen. Sinds kort ben ik opnieuw voltijds beginnen werken, met als gevolg dat ik moest kiezen tussen aquagym en yoga. Het is het eerste geworden.”

Averechts werken

Bij Christine is het verhaal gelijkaardig. “Op de dag van mijn diagnose had ik even voordien een proefsessie yoga gaan volgen in de Lange Munte in Kortrijk. Dat is ondertussen 2,5 jaar geleden”, vertelt de Deerlijkse. “Toen de operatie en de chemo grotendeels achter de rug waren, kreeg ik van mijn kinesist een folder van OK Waregem. Via onze voorzitster Viviane Landsheere kwam ik dan in contact met de vereniging. Ik probeerde eens een les yoga, dat was plezant, en ook de oncologe gaf haar fiat. Zo ben ik het blijven doen”, zegt ze. Zowel Christine en Tine vinden hun lidmaatschap absoluut een meerwaarde. “Mijn man had eerst wel twijfels over OK, hij was bang dat te veel contact met lotgenoten op de duur averechts zou werken”, zegt Christine. “Ondertussen weet hij ook dat we vooral veel steun aan elkaar hebben. We hebben veel leute, maar zijn er ook voor elkaar op moeilijke momenten.” Tine vult aan: “Ik ben al jaren lid en wil dat ook blijven. Oké, je wordt vaak herinnerd aan die moeilijk periode, maar ik heb er ook vriendinnen voor in de plaats gekregen”, stelt ze. De Waregemse afdeling van Ontmoeting en Ontspanning Kanker telt zo’n 30 leden. “We zijn allemaal vrouwen, al zijn mannen ook zeker welkom”, zeggen de dames. “We merken trouwens dat het steeds moeilijker is om nieuwe leden te vinden. Het is blijkbaar nog altijd een soort drempel die mensen moeten overwinnen. Maar wij kunnen zeggen: het is zeker de moeite waard om de stap te zetten. Je krijgt er zoveel voor terug”, aldus Christine en Tine. (Pieterjan Neirynck)

Lid worden van OK kost 5 euro per jaar en 2 euro per sportles. Info via 0471 18 41 39 of waregem@samen-na-kanker.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier