Ex-baas café ‘t Kafaet in Waregem terug uit Australië

Stijn Vansteenkiste aan café 't Kafaet dat hij 5,5 jaar uitbaatte. (Foto DB)
Redactie KW

Na acht maanden is Stijn Vansteenkiste terug in ‘zijn’ Waregem. De ex-uitbater van café ‘t Kafaet vertrok in september vorig jaar op avontuur naar Australië met zijn vriendin Ellen Van Brabandt.

Stijn en Ellen leerden elkaar kennen in 2012. Stijn baatte toen al vier jaar ‘t Kafaet in de Noorderlaan in Waregem uit. “Het speelde al altijd in mijn gedachten om mij eens aan een buitenlands avontuur te wagen. Ook mijn vriendin was dat idee genegen en dus maakten we plannen om een verre reis te maken. Ellen kon een jaar loopbaanonderbreking nemen en we zochten overnemers voor het café. Met Lorenzo De Bree en Virginie Cnudde werden die snel gevonden en dat voelde een beetje aan als een opluchting. Wij konden een nieuwe droom waarmaken: een stukje van de wereld zien.”

‘Working holiday’

Het koppel koos voor Australië, een warm land waarover ze alleen nog maar positieve verhalen hadden gehoord. “Daarnaast beseften we natuurlijk ook dat we geen maanden aan een stuk konden reizen zonder te werken. Na een zoektocht op het internet bleek dat Australië een van de beste opties is voor een ‘working holiday’.”

“De eerste twee maanden leefden we van ons spaargeld en lieten we alles op ons af komen. Daarna hebben we 1.001 jobs gedaan. In de zomer zijn er jobs genoeg in de horeca, maar daarbuiten was het soms improviseren. Als toerist krijg je natuurlijk vaak de minder leuke aanbiedingen omdat ze toch weten dat het slechts tijdelijk is.”

Glazenophaler

Naast barman en glazenophaler was Stijn onder andere vertegenwoordiger voor Goodyear, waarbij hij van deur tot deur moest gaan om onderhoudsmiddelen aan de man te brengen. “Ik werkte ook twee maanden in een fabriek waar ik kabels voor boten in elkaar moest steken en in een boerderij was ik twee weken aan de slag. Mijn leukste job was die van keukenhulp. In een fish and chips-zaak mocht ik drie maanden de verschillende burgers bakken. Niet dat ik nu een chef-kok ben, maar ik maakte er heel wat vrienden.”

De twee misten vooral hun hond Cyril en hun vrienden en familie. “Het viel ons vooral op dat er in acht maanden tijd nauwelijks iets veranderd is, met uitzondering van de babyboom bij mijn vrienden misschien.” (lacht)

Bananas

Ellen pikt in september weer haar oude job op en Stijn is nu aan het solliciteren. “Om snel geld in het laatje te brengen, werk ik nu tijdelijk in de horeca, maar dat leven wil ik zo snel mogelijk vaarwel zeggen. Het deed al de ronde dat ik café Bananas zou overnemen, maar een café uitbaten is niet meer voor mij weggelegd. Ik wil nu met mijn vriendin een eigen stekje zoeken in Gent en samen aan onze toekomst bouwen. We willen niet meer uit onze koffer leven.”

(DB-foto DB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie het Wekelijks Nieuws Gaver van vrijdag 30 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier