Ex aequo bij kampioenschap bierbakken stapelen in Brugge

© Davy Coghe
Redactie KW

22 bakken: zoveel kregen zowel een Brugse ploeg als een team uit Friesland er op elkaar gestapeld tijdens het jaarlijkse kampioenschap bierbakken stapelen op de Walwijnfeesten, op en rond het Walplein in Brugge. Geïnteresseerden kunnen ook deze namiddag nog proberen beter te doen.

Het was niemand minder dan de Brugse schepen voor Cultuur Nico Blontrock (CD&V) die het kampioenschap bierbakken stapelen aan elkaar praatte. “Het stapelen van bierbakken kadert in een mooie Brugse traditie, die al zijn oorsprong kent van voor de Tweede Wereldoorlog en vooral tijdens braderieën werd georganiseerd”, wist Nico Blontrock. “Aanvankelijk was dat nog met zware houten bakken, nu uiteraard met de gebruikelijke plastic uitvoeringen. In het kader van de Walwijnfeesten, waarin ook de Kantdagen ingebed zijn, wordt het hier nabij en met ondersteuning van brouwerij De Halve Maan al zo’n tien jaar georganiseerd.”

De wedstrijd komt er simpelweg op neer om zo veel mogelijk bierbakken op elkaar te stapelen, met een team van maximaal drie personen. Het winnende team krijgt het lichaamsgewicht van de zwaarste persoon uit het team in bakken Brugse Zot, het populaire biertje van brouwerij De Halve Maan. Het absolute record staat al enige tijd op 32 op elkaar gestapelde bakken. Vorig jaar stond de hoogste score op 24 bakken. Dit werd toen behaald door een team met onder meer Bruggeling Wouter De Meester, die ook zaterdag weer deelnam. “Ik zal inderdaad dit jaar opnieuw een poging wagen; maar wel met andere teamgenoten dan vorig jaar”, zegt Wouter. “Matthias Staut en Leonie Allary zijn de nieuwe teamgenoten.”

Het team van Wouter en co begon goed aan de opdracht maar uiteindelijk kletterde de toren bierbakken naar beneden bij de poging om de 20ste bak te stapelen, dus de score bleef steken op 19 bakken. Ook een team toeristen uit Friesland waagde een poging en zij geraakten aan 22 bakken. Het Brugse team probeerde nog beter te doen maar ze strandden ook op 22 bakken; een ex aequo dus. Organisatie en deelnemers konden er zich dan ook in vinden dat het lichaamsgewicht van de zwaarste persoon, bekeken over de twee teams, zou genomen worden als maatstaf voor het aantal bakken en dat het aantal bakken dan door twee zou worden gedeeld. Het wegen gebeurt overigens op een bijzonder leuke manier; waarbij de zwaarste persoon op een kant van een soort wipplank wordt gezet; terwijl aan de andere kant de bakken worden gestapeld tot er een evenwicht wordt bereikt.

Wie het zelf eens wil proberen, kan ook vandaag nog terecht in de Zonnekemeers, nabij het Walplein, vanaf 15.30 uur. Op en rond het Walplein is er overigens nog het hele weekend animatie met diverse exposities, muzikale optredens en eet- en drankkraampjes.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier