Ewout (26) fietst naar alle 136 Belgische steden, op zoek naar coronaverhalen

Ewout Goudsmedt (tweede van links) bij het wijnkasteel van Genoels-Elderen in Riemst, waar enkele vrienden hem opwachtten om een stukje mee te fietsen door Zuid-Limburg. © gf
Redactie KW

Door de coronacrisis zag Ewout Goudsmedt uit Moen een droomzomer in Parijs, waar hij als jonge jurist stage liep, in rook opgaan. In de plaats begon hij aan een niet-alledaags project: met de fiets doet hij alle 136 steden in België aan en vraagt onderweg aan gewone mensen hoe corona hun leven beïnvloedde. Intussen zamelt hij geld in voor een goed doel.

Door Noël Maes

Ewout (26) woont met zijn ouders Patrick en Lieve Scherrens op de Keiberg in Moen. Hij heeft nog een oudere broer en twee jongere zussen. Hij studeerde rechten aan de KU Leuven en specialiseerde zich in onderhandelings- en bemiddelingstechnieken. De voorbije maanden liep hij in Parijs stage bij The International Chamber of Commerce. Toen president Macron de lockdown aankondigde, moest hij de moeilijke beslissing nemen om Parijs onmiddellijk te verlaten.

Ewout had zelfs al uitzicht op verder studeren in California. Ook dat gaat uiteraard niet door. Thuisgekomen dacht hij na en ging op zoek naar nieuwe opportuniteiten. “Door het horen van verschillende verhalen van vrienden over hoe corona hun leven heeft beïnvloed, begon ik ideeën samen te gooien die uiteindelijk een project werden”, zegt Ewout. “Ik zou door alle Belgische provincies fietsen en onderweg zomaar mensen aanspreken en vragen hoe corona hun leven heeft beïnvloed.”

Ewout Goudsmedt in het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg waar je als het ware door het water kunt fietsen.
Ewout Goudsmedt in het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg waar je als het ware door het water kunt fietsen.© gf

Op 22 juni is hij vertrokken met niet meer dan een slaapzak, wat kleren en een dagboek. Eerst ging het richting Henegouwen dwars door Wallonië, vandaar naar Limburg, Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen, om te eindigen in thuisprovincie West-Vlaanderen. Hij legt 80 à 100 km per dag af. Wanneer we hem op de nationale feestdag bellen, is Ewout op weg naar Antwerpen-stad. Hij had zo’n 2.000 kilometers op de teller, nog zo’n 1.000 te gaan. Hij denk het eerste weekend van augustus thuis te komen in zijn eigen Zwevegem, ‘stad nummer 137’…

“Ik bel elke avond zomaar aan bij mensen en word overal goed ontvangen”

Met kringloopfiets

“Ik ben nochtans helemaal geen fietser of wielertoerist”, zegt Ewout. “Vijf jaar gelden heb ik zo eens een eigen Tour de France gereden, zonder smartphone, terug naar de basis. Met een fiets uit de Kringloop, dezelfde waarmee ik nu fiets. Tijdens die reis heb ik veel mensen ontmoet en geweldige levensverhalen gehoord. De tocht had voor mij een louterend effect.”

Ewout publiceert dagelijks interviewtjes op Facebook en Instagram, onder de titel humansaftercovid. “Ik bel elke avond zomaar aan bij mensen. Ik vraag dan of ze een tent of logeerkamer hebben. Ik word overal goed ontvangen. “Wallonië? Supergastvrij”, zegt hij. “En anders dan het beeld dat ik had. Ik stelde mij heel Henegouwen voor als Charleroi, industrie, verloederd,maar ik was verrast door de rijke cultuur. En opvallend: de mensen zijn veel minder gestresseerd dan wij.”

In Kleine Brogel kon Ewout een F16-piloot interviewen over de impact van corona op de luchtmachtbasis.
In Kleine Brogel kon Ewout een F16-piloot interviewen over de impact van corona op de luchtmachtbasis.© gf

Of Ewout tijdens zijn tocht zelf niet bang is om corona op te lopen, doordat hij met zoveel verschillende mensen in contact komt? “Eigenlijk niet”, zegt hij. “Ik heb mondmaskers en gel mee en volg de regels. Ik bewaar afstand en voor het overnachten vinden we altijd wel een creatieve oplossing. Ik vermijd uiteraard ook groepen. Zo dacht ik halt te houden in Scherpenheuvel, zag daar veel te veel volk en ben doorgefietst.”

Met zijn fietstocht verzamelt Ewout ook geld in voor het goede doel, met name de vzw Re-Member. De vzw richt zich tot jongeren en jongvolwassenen met psychische kwetsbaarheid. Iedereen kan doneren, per gereden kilometer of een vast bedrag. Info op www.humansaftercovid.org.