Ewoud uit Emelgem verlaat Homo Universalis, Jurgen strijdt dapper verder

Ewoud Vansteenkiste (links) moest de duimen leggen in Homo Universalis. Jurgen Vermeylen is wel nog in de running. (foto Frank) © (foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het blijft nagelbijtend spannend in Homo Universalis, de rubriek die elke weekavond het einde van Iedereen Beroemd op Eén vormt. Donderdagavond moest Emelgemnaar Ewoud Vansteenkiste helaas de duimen leggen in een dictee. Stadsgenoot Jurgen Vermeylen strijdt wel nog lustig verder.

Honderd Vlamingen gingen in februari de strijd aan om Homo Universalis te worden. In een reeks – vaak hilarische – opdrachten viel er elke weekdag een deelnemer af. Donderdagavond moest filmstudent Ewoud Vansteenkiste (18) helaas het onderspit delven. “Het dictee dat Frieda Van Wijck gaf heb ik niet zo goed verteerd”, lacht Ewoud. “Alle opdrachten die enigszins met onderwijs of school te maken hadden lagen me niet zo. Wellicht een trauma uit mijn kindertijd. (lacht). Spijtig dat het avontuur hier voor mij stopt, maar ik heb een fantastische tijd beleefd. Mijn leukste opdracht was een stoelenrace. Daarin was ik nochtans de voorlaatste, maar het was een van de mooiste en spannendste ervaringen. Ook de opdracht waarbij we ringen over een hoed moesten gooien was de moeite, omdat ik de eerste was die er bij zijn eerste worp in slaagde om dat te doen slagen. Het grappige was dat vooral de West-Vlamingen daar goed in bleken te zijn.”

Geluk

Stadsgenoot Jurgen Vermeylen (50) zit wel nog in het spel en strijdt lustig verder voor de titel van Homo Universalis. “Al heeft het soms ook met geluk of randfactoren te maken”, beaamt Jurgen. “Homo Universalis test al je vaardigheden, maar er zijn momenten geweest dat mijn deelname aan een dun draadje hing. Zo moesten we eens paaseieren in een heel mooi decor verstoppen. Daarna lieten ze een meisje die eieren zoeken. De persoon wiens ei het eerst gevonden werd, lag er uit. Ik had mijn paasei onder een boeket bloemen in een vaas gestopt en ze heeft daar toch even rondgesnuisterd. Toen brak het angstzweet me even uit.” (lacht)

Ook de proef met afval opruimen bleef Jurgen bij. “Dat was net op mijn 50ste verjaardag”, herinnert hij zich. “Met een knijpertje moesten we zaken als een luier of kroonkurk behendig in een afvalzak op onze rug deponeren. Het is me toch gelukt, al was ik de zesde laatste van de toen nog 61 deelnemers.”

De strijd zal heviger worden maar ik gun iedereen de overwinning

Af en toe duiken er ook bekende Vlamingen in het spel op: van Jacky Lafon die mopjes tapt tot een quiz met Showbizz Bart. De leukste ontmoeting die Jurgen en Ewoud hadden is met dezelfde BV. “Ex-veldrijder Niels Albert is een enorm toffe gast”, zegt Jurgen.

“De opdracht dicteerde dat we een fiets moesten tekenen en hij jureerde. Na de opnames hebben we nog wat staan praten over zijn fietsenwinkel.” Ewoud kreeg nog een extraatje. “Ik mocht zelfs eventjes met een van zijn fietsen rijden. Een heel leuke ervaring”, klinkt het.

Dipje

Hoe lang Jurgen nog in het spel blijft zitten, is koffiedik kijken. “Al ga ik enorm voor hem supporteren”, aldus Ewoud. “In de week na mijn laatste opnamedag zat ik eventjes in een dipje omdat het televisie-avontuur voorbij was, maar het doet deugd dat ik nu toch nog voor Jurgen kan supporteren. We vormden een leuke bende met andere kandidaten en waren een mini-familie op zich. Jurgen was de papa, Frieda de mama, Pauline het nichtje, Annelies mijn zusje, Robbie mijn broer en Steven mijn nonkel.” Jurgen zelf gaat er voluit voor. “Ik moet als laatste Emelgemnaar de eer van mijn stad verdedigen”, grapt hij. “Het zal nog spannend worden. Bij de eerste 50 opdrachten konden we nog geregeld een beroep op andere kandidaten doen. Zo was het dankzij een tip van iemand anders dat ik met succes een ‘ballon-brochette’ kon maken door een stokje door een ballon te spietsen zonder dat de ballon knakte. De strijd zal nu alleen maar heviger worden, maar eerlijk gezegd gun ik mijn medekandidaten evenzeer de overwinning.” Iedereen Beroemd is van maandag tot en met vrijdag om 19.40 uur op één te zien. (vadu)