Evy Gruyaert benadrukt belang van goed zitten in Kortrijkse meubelwinkel

“Zitten is het nieuwe kanker.” Dat zei Evy Gruyaert maandag in Ergodôme in Kortrijk. Ze werd er ambassadrice van het ergonomie-verhaal. “Naast gezond eten en bewegen is ook ergonomie – het aanpassen van je leefomgeving – erg belangrijk voor onze gezondheid.”

Evy Gruyaert en Thibaut Lambrecht, zaakvoerder van Ergodôme. Evy is sinds kort ‘ambassadrice van de ergonomie’. © EDB

Televisiegezicht Evy Gruyaert wil de mensen sensibiliseren om bij aankoop van meubelen ook aan ergonomie te denken. “De tijd dat er enkel een aangepaste zetel voor een bejaarde geplaatst werd is al lang voorbij. Nu wordt ergonomie ook ingewerkt in moderne salons, maar ook om te slapen en te werken denken we best aan ergonomisch verantwoorde oplossingen.”

Niet meer schoonheid óf ergonomisch

Evy Gruyaert, die nu in de buurt van Deinze woont, is afkomstig uit Meulebeke. Door haar televisiewerk waar ze in 2006 mocht Vlaanderen Sportland presenteren, ging ze zich verdiepen in sporten en gezond leven en eten. Ze werd het gezicht van ‘Start-2-run’. De Podcast werd een applicatie die enkele jaren geleden door anderhalf miljoen mensen gedownload werd.

Daarnaast geeft ze ook yogalessen. “Hier word je bewust over je ademhaling. Hoe je slaapt en werkt is hier ook even belangrijk“, zegt ze. “We moeten niet enkel aan ergonomie denken als we problemen hebben met bijvoorbeeld de rug, maar ook preventief. We zitten veel gedurende de dag, dus doen we dat best op een ergonomische manier. Dat kan op een stoel of zetel die aangepast is aan je lijf en ook bewegend zitten bestaat. Er is ook meer oog voor design, nu hoef je niet meer te kiezen tussen ergonomie en schoonheid. Het is ook belangrijk om overdag te bewegen en niet enkel één uur intensief te sporten.”

Clichébeeld

Voor Evy Gruyaert bij Ergodôme ‘ambassadrice van de ergonomie’ werd, was ze nog nooit in een zaak waar er rond ergonomie gewerkt werd binnen geweest. “Ik had zoals velen het clichébeeld dat er al iets moest aan de hand zijn om er binnen te gaan. Daar wil ik verandering in brengen. Je mag nooit wachten tot het te laat is!” (Els Deleu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.